Otthon

Itt keress albérletet, ha nem akarod, hogy átverjenek

Egy kolléganőjüket csúnyán átverték albérlet keresés közben – innen jött az ötlet, hogy az albérletcsalások kiszűrésére egy honlapot hoznak létre. Ez lett a Rentingo.

„Nagyjából két évvel ezelőtt mesélte egy kolléganőnk sírva, hogy mennyire kitoltak vele. Megnézett egy albérletet, tetszett is neki, szimpatikus volt a tulajdonos, és megállapodtak: kifizette a kauciót, a lakbért, szerződést írtak és megbeszélték a beköltözés időpontját is. Amikor azonban ment volna a cuccaival, akkor kiderült, hogy minden csak kamu volt, a magát tulajnak kiadó pasas pár napra kibérelte a lakást, és egy csomó embernek kiadta, begyűjtött rengeteg pénzt vagyis a kauciót, és eltűnt, bottal üthették a nyomát. Vagyis egy csaló karjaiba rohant bele a kollégánk, aki így nemcsak egy csomó pénzt veszített, de egy ideig lakni sem tudott hol. Felháborított minket az eset, elkezdtünk olvasni a témában, és kiderült, hogy rengeteg panasz van ilyen és hasonló albérletcsalásokra. Azon kezdtük törni a fejünket, vajon hogyan lehetne biztonságosabbá és átláthatóbbá tenni a piacot, hiszen itt minden szereplő nagyon ki van szolgáltatva a másiknak és rengeteget veszíthet” – meséli  Danóczy Balázs, az egyik ötletgazda.

Vicces animációk segítenek az oldalon eligazodni

Vicces animációk segítenek az oldalon eligazodni (fotó: Leéb Ádám)

Danóczy Balázs és Blum Péter nevéhez fűződik a Portfolio.hu, a Házipatika.com és a Petissimo is. A Rentingo-n több mint másfél évet dolgoztak, mielőtt eljött az élesítés napja.

„Kiadtuk a lakásunkat egy szimpatikus párnak, azt azonban elfelejtették mondani, hogy van két nagytestű kutyájuk is. Ezen túllendültünk egészen addig, amíg el nem kezdtek késni a lakbérrel, először csak haladékot kértek, aztán néhány hónap múlva már egyáltalán nem fizettek. Nemcsak nekem, de a közüzemi számlák is rendre a kukában landoltak, ahogy a felszólítások is. Mire sikerült kiraknom őket a lakásból, addigra tetemes tartozást halmoztak fel, arról nem is beszélve, hogy a lakást is leamortizálták. Akkor megfogadtam, hogy elég ebből, inkább eladom a lakást, mint hogy ezt még egyszer végigcsináljam” – mutatta be egy másik ismerősünk az albérletkiadás sötét oldalát.

A kiadás akkor működik jól, ha a két fél között bizalom van, és ennek a megteremtése volt Balázs és Péter célja is.

Danóczy Balázs

Danóczy Balázs (fotó: Leéb Ádám)

„Az oldal úgy működik, hogy a bérlő egy profilt hoz létre, amelyen fel van tüntetve róla egy csomó fontos információ: részletes bemutatkozása, igazolások a munkahelyétől, esetleges eddigi főbérlők véleménye róla, vajon időben fizetett-e, az, hogy hol dolgozik: vagyis ellenőrizhető, hogy egy létező, fizetőképes, megbízható személy. A profilhoz természetesen fénykép is tartozik. A tulajdonos, aki a lakást hirdeti szintén létrehoz egy profilt, ahol a lakásról és saját magáról tölt fel hiteles és ellenőrzött információkat. Vagyis mindkét fél nyomon követhető, és ha a bérlőnek szimpatikus egy ingatlan és annak a tulajdonosa, akkor kapcsolatfelvételt kezdeményez.

Kizárólag abban az esetben láthatják egymás személyes adatait, ha mindkét fél akarja a kapcsolatot, visszaigazolja, és ezután találkozhatnak. Tehát a bizalom és a szimpátia kérdése kipipálva, a továbbiakban csak rajtuk múlik, hogy létrejön-e az üzlet. Nagyon igyekeztünk a feltöltést és a regisztrációt könnyűvé tenni, és valószínűleg jól sikerült, mert van az ügyfeleink között egy olyan 72 éves hölgy is, aki könnyedén meg tudta csinálni, szóval nem bonyolult a dolog. És ne felejtsük el, hogy a hatékonyság milyen sokat jelent: ugyanis nem kell személyesen elmenni, kilincselni, kérdezgetni a feleknek egymást, hanem sok mindent el tudnak intézni az interneten keresztül, teljes biztonságban.

Egy sikeres kapcsolatfelvétel 300 forintba kerül, vagyis egy kávé ára. A bérbeadó csomagokat vehet, az első csomag a kipróbálásról szól, és teljesen ingyenes, de vannak olyan opciók is, hogy lefordítjuk a hirdetését angolra vagy németre is, ha kéri, és a saját fotósunk fényképezi a kiadó lakást. Sokan nem gondolnak arra, hogy rengeteg külföldi diák tanul Magyarországon, ők a magyar nyelvű hirdetésekkel nagyon bajban vannak, és ezért fontos a jó fordítás. 24.900 forint a legdrágább csomagunk, ezért egy hónapon keresztül lesz fent a hirdetés, minden elképzelhető extrával” – magyarázza Blum Péter.

Blum Péter

Blum Péter (fotó: Leéb Ádám)

„Egy lakótárs kiválasztása még több körültekintést kíván, hiszen ki akar egy számára elviselhetetlen emberrel együtt élni? A mi rendszerünk nagyon szigorúan szelektál, csak a beállított preferenciák szerint ajánl egymásnak lakótársakat, és rengeteg dolgot megtudnak a feltöltött profil alapján a másikról. Nemcsak azt, hogy van-e munkahelye, jövedelme, és mennyiért akar bérelni, de azt is, hogy szereti-e a rendet, elviseli-e a kisállatot, mennyit bulizik, szóval egy csomó olyasmi kiderül, ami fontos lehet…

 Itt is a sikeres kapcsolatfelvételt kell kifizetni, vagyis ha ketten kölcsönösen bejelölik egymást, és még mindig egy kávé áránál tartunk. És nálunk értékelni is lehet, ami nagyon hasznos, mert így kiderül, hogy a többiek mit gondolnak, hogyan jártak a szolgáltatással. Csakúgy, mint egy utazás után lehet értékelni az adott szállodát, ugyanígy ez nálunk is létezik. Ez segít a többieknek, és segít nekünk is, az oldal működtetőinek, mert a visszajelzések nagyon fontosak” – mondja Balázs.

 

Másfél éves fejlesztőmunka után, pár hete lett éles az oldal, azóta érkeznek az ügyfelek. Elindulás előtt azonban még nagyon komoly teszten is átesett a Rentingo, ugyanis 100 egyetemista 10 napon keresztül tesztelte. 

„Kolléganőnk nővérének április végén az albérletének tulajdonosa felmondta a szerződését, így muszáj volt azonnal másik kiadó lakást keresnie. Néhány napon belül az egyik ingatlanportálon talált egy szimpatikus hirdetést, benne egy tágas belvárosi lakást, elérhető pénzért. Megörült, felhívta az ingatlanost, aznap meg is nézte a lakást, ami a valóságban épp annyira szép volt, mint a képeken. Nem akart lemaradni az üzletről, és még aznap aláírta a szerződést, kifizetve kéthavi kaucióként közel 200 ezer forintot az ingatlanosnak. Amikor a megbeszélt időpontban ismét telefonált az ügyintézőnek, hogy hol és mikor veheti át a kulcsot, a telefont már senki nem vette fel. Elkezdett nyomozni, hamarosan kiderült, hogy az ingatlaniroda felszámolás alatt áll, a rendőrségen már öten tettek feljelentést a csalók ellen. Talált egy csoportot a Facebookon is, melynek tagjai ugyanígy jártak a meghirdetett lakással, mint ő. Az albérletet kiadó tulajdonos nem is tudott az ügyről, kiderült, hogy azt hitte, azt általa megbízott ingatlanos teljesen korrekten keresi a számára megfelelő bérlőt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top