Otthon

Drágák a lakások? Keress felújítandót!

Idén igencsak megnőtt a kereslet a felújítandó lakásokra, mert közel 20 százalékkal olcsóbbak, mint a felújítottak. A családi házaknál még nagyobb az árkülönbség, a felújításra szorulók a felébe kerülnek, mint a jó állapotúak.

Az elmúlt években kicsit háttérbe került felújítandó házak és lakások egyre népszerűbbek, az idén több mint 29, illetve 43 százalékkal nőtt a kereslet irántuk. A felújítandó lakások az országos átlagot nézve közel 20 százalékkal olcsóbbak, mint a felújítottként hirdetettek.  A családi házak esetében a felújítandókat közel 50 százalékkal alacsonyabb négyzetméteráron kínálják – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a felújítandó ingatlanok népszerűsége elsősorban az alacsonyabb árral magyarázható. Hozzátette: a felújítandó házak és lakások iránti kereslet jelentős növekedése arra utal, hogy a kereslet az olcsóbb ingatlanok irányába mozdult el. “Egy-egy felújítandó lakásnál vagy családi háznál a vevőjelölteknek nagyobb mozgástere lehet az alkura. Emellett érezhető egy tendencia, hogy a vevők inkább a saját elképzeléseiknek megfelelően szeretnék felújítani a kiszemelt lakás vagy családi házat” – fogalmazott a szakember.

Az ingatlan.com megkérdezte azokat a hirdetőket, akik felújítandó állapotú lakást vagy házat árulnak, hogy milyen munkálatokat végeznének el az ingatlanjukon 1 millió forintból. A legtöbb válaszadó a nyílászárók (ajtók és ablakok), illetve a beltéri burkolatok (padló és csempe) cseréjét tartotta a legszükségesebbnek. A felújítandó házak tulajdonosai közül sokan a hőszigetelés és a tetőszerkezet javítását látták a legfontosabbnak. Balogh László szerint a válaszok arra utalnak, hogy sok használt lakóingatlan energiafogyasztási szempontból elavult, és ezzel a tulajdonosok nagy része tisztában van. Az építőiparban tapasztalható szakemberhiány azonban a lakásfelújítási munkálatok elvégzését is megnehezíti.

Jól fogynak a felújítandó lakások

Az elemzés szerint országos átlagban egy felújítandó lakás átlagára idén augusztus végén 331 ezer forint volt, míg a felújított lakásoknál 402 ezer forintos átlag jött ki. A családi házak esetében a felújítottként hirdetett ingatlanoknál az országos átlagos négyzetméterár 173 ezer forint, ezzel szemben a felújítandók átlagosan mindössze 91 ezer forintos áron szerepelnek a kínálatban. Balogh László elmondta, hogy az országos átlag egy technikai érték, mert egyrészt a budapesti árak felfelé húzzák az átlagot, másrészt az egyes országrészek között jelentős különbség van árszínvonalban. A számok azonban jól szemléltetik a felújított és a felújítandó házaknál, lakásoknál megfigyelhető árkülönbséget, ami országszerte tapasztalható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top