Otthon

Milliókat dobhat a lakás árán a klíma

Sokan kifejezetten klímás lakásokat keresnek, mégpedig azért, mert az ilyen ingatlanok műszaki állapota sokszor korszerűbb, mint a többié. Egy téglalakásért akár 10 százalékkal is magasabb árat kérnek el akkor, ha van légkondicionáló berendezés, és ez több millió forintot jelenthet.

Egy év alatt 18-ról 21 százalékra nőtt a légkondicionálóval rendelkező budapesti lakóingatlanok aránya az eladó lakások körében. Egy klímás budapesti panellakásért akár 5 százalékkal magasabb árat kérhetnek az eladók, a téglalakásoknál pedig 10 százalék is lehet a különbség. A családi házaknál a klímával felszereltek négyzetméterára átlagosan 4 százalékkal magasabb, mint azoknál amelyekben nincs légkondicionáló.

Az elmúlt hetekben többször volt rendkívüli hőség, és sorra dőltek meg a melegrekordok is. A forró nyarak miatt egyre több lakástulajdonos vette tervbe a klíma beépítését, ráadásul a lakásvásárlást tervezők szemében még fontosabbá vált, hogy az ingatlanokban van-e légkondicionáló.

A szakértő azt is elmondta, hogy a klímás lakások általában jobb műszaki állapotúak, ami szintén indokolhatja a magasabb árat. Egy klímaberendezés beszerzése és beszerelése néhány 100 ezer forintból megoldható, amihez ráadásul lakás-takarékpénztáron keresztül állami támogatást is igénybe lehet venni. A légkondicionáló pedig jelentősen javíthatja egy-egy ingatlan felszereltségét, ezért a klimatizált lakásokért akár 1-2 millió forinttal többet is elkérnek az eladók a piacon. Balogh László arra is felhívta a figyelmet, hogy egy klímaberendezés beépítése megfelelő előkészületet igényel. 

“A beruházás előtt érdemes tájékozódni, hogy a társasház alapító okirata nem tiltja-e a légkondicionáló kültéri egységének felszerelését. Emellett a helyi építési szabályzatok is korlátozhatják a klíma elhelyezésének módját” – figyelmeztet az ingatlan.com szakembere.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top