Otthon

Minden gyerek álmát valósította meg a kreatív apuka

A gyerekek imádják a különféle gombokat, kapcsolókat, egy amerikai férfi ezért nem tétovázott, és olyan ágyat épített a gyerekeinek, amellyel biztosan kiérdemelte a legszuperebb apuka megtisztelő címet.

Pete Dearing gyerekei – megannyi más kisgyerekhez hasonlóan – nem tudnak betelni a gombok nyomkodásával. Legyen szó liftgombról, távirányítóról, mobiltelefonról, egyszerűen imádják nyomkodni. Ez egyébként sok gyerek esetében így van, sokan ilyenkor úgynevezett “matatófallal” oldják meg a kicsik lefoglalását. 

A kreatív apuka gyerekeit elvarázsolják a nyomkodható gombok (Fotó: Pete Dearing)
A kreatív apuka gyerekeit elvarázsolják a nyomkodható gombok (Fotó: Pete Dearing)

Az amerikai apuka ezt felismerte, ezért egy régi szerszámosláda tetejére mindenféle kapcsolót és gombot drótozott, a ládába pedig elemeket helyezett el, hogy a gombokat legyen is értelme nyomkodni. A gyerekei azonban egyre több és több gombot követeltek tőle, ezért Dearing úgy döntött, hogy valami állandóbb megoldásra lesz szükség. Mivel nem igazán ért az elektromossághoz, és a famegmunkálás terén sem túl jártas, ezért az interneten vásárolta meg egy űrhajót mintázó emeletes ágy terveit.

Száz órán át épült az ágy, itt épp a
Száz órán át épült az ágy, itt épp a “pilótafülke” készül (Fotó: Pete Dearing)

Nem akármilyen ágyról van szó, felépítése nem kevesebb mint 100 órát vett igénybe, igaz, meg is látszik rajta. Az űrhajó külsejét Dearing falapokból alakította ki, majd elkezdte kimérni a különféle kapcsolók, mutatók és kijelzők helyét. A gyerekei is aktívan részt vettek a folyamatban, az egyikük például azt kérte, hogy a műszerfal alá csináljanak egy “titkos” rekeszt is, ahová a játékait elteheti. A műszerfal közepére egy nagy, piros vészleállító gomb is került, mert a gyerekek ezt előszeretettel használják “űrbéli” kalandozásaik közben.

A gombok nem csak világítanak, de működnek is, szinte mindegyik bekapcsol valamit (Fotó: Pete Dearing)
A gombok nemcsak világítanak, de működnek is, szinte mindegyik bekapcsol valamit (Fotó: Pete Dearing)

Az űrhajó “műszereit” 12 voltos áram működteti, az apuka azonban természetesen gyerekei biztonságát tartotta leginkább szem előtt, ezért beszerelt egy olyan biztonsági megoldást, amely éjszakára áramtalanítja az egész ágyat. “Egyébként is csak akkor kapcsoljuk be, amikor játszanak vele” – mondta a Makezine-nek nyilatkozva.

Még a rádió is működik! (Fotó: Pete Dearing)
Még a rádió is működik! (Fotó: Pete Dearing)

A gombok működnek, a többségük lenyomására fények villannak fel, ventilátorok pörögnek fel, vagy különféle hangok szólalnak meg. Ezt egy Raspberry Pi nevű, hitelkártya nagyságú számítógép vezérli, de az apuka két mikrofonos fejhallgatót is beszerelt, hogy a gyerekek valódi űrhajósok módjára kommunikálhassanak.

Indulásra és szép álmokra kész az űrhajó-ágy (Fotó: Pete Dearing)
Indulásra és szép álmokra kész az űrhajóágy (Fotó: Pete Dearing)

A gyerekek fantáziájának köszönhetően pedig az ágy nem csak űrhajóként funkcionál, volt már busz vagy éppen tengeralattjáró is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top