Otthon

Ezeket a kerti munkákat ne hagyd ki júliusban!

Júliusban sem szabad tétlenkedni, sőt, már el kell kezdeni felkészülni a hideg évszakokra – javasolja McMenemy Márk.

Tartja magát a meleg, csak nagy ritkán csap le néhány vihar az országban, de sokszor abban sincs köszönet, hiszen legtöbbször jégeső kíséretében érkezik. Ilyenkor minden kertbarátnak igyekeznie kell saját erőből segíteni a növények túlélését.

Gyomirtás

Az eső gyorsan megindítja a gyomokat, ezért az egyik legfontosabb teendő ezek irtása a kiskertekben. Ez azért is fontos teendő, mert ha időben nem húzzuk, kapáljuk ki a gyomokat, akkor hamar magokat érlelnek, és szét is szórják azokat. Ezzel pedig csak újabb nehéz feladat elé állítanak bennünket, hiszen néhány nap múlva sokszoros gyommennyiséggel állunk majd szemben. 

Vetés, szaporítás

Már javában szaporíthatjuk tőosztással az évelőinket, és a zöld dugványozást is megkezdhetjük. Érdemes még csemegekukoricát, babot vetni, hiszen ezek folyamatosan, ősz végéig hozzák termésüket, és betakaríthatóak. Az őszi saláta, retek, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kelkáposzta és spenót betakarításhoz vessük el a magokat július végén, augusztus elején.

Ugyanígy a kétnyáriak magvetését is megkezdhetjük. Ha már virágoknál tartunk, ne feledkezzünk meg az évelők, egynyáriak elvirágzó, megszáradó növényi részeinek eltávolításáról sem.

A kerti, konyhai hulladékot pedig folyamatosan hordhatjuk a komposzthalomra, csak ne felejtsük el olykor átforgatni a komposztot.

Fűszernövények gyűjtése, szárítása

A nyár folyamán érdemes gyűjteni és szárítva eltárolni a gyógy- és fűszernövényeket is. A napsütés hatására ugyanis ilyenkor a legintenzívebb a hatóanyag- és illóolaj-tartalma ezeknek a növényeknek. Kakukkfű, bazsalikom, zsálya, csalán, citromfű, galaj, orbáncfű, körömvirág és még sorolhatnánk azokat a növényeket, amelyeket most kell begyűjteni, megszárítani és télire elspájzolni. 

Még több hasznos tipp és információ a kert.tv oldalán.

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top