Otthon

Drágulni fog a meggy a gyenge termés miatt

Az idei meggytermés a közepesnél gyengébb, mintegy 60-65 ezer tonna lesz, ennek pedig az lesz az eredménye, hogy emelkedik majd a meggy ára.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), valamint az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) legfrissebb összegzése szerint az idei meggytermés kis mértékben az átlagos szint alatt várható, mintegy 30 százalék lesz a terméskiesés. Ha kedvezően alakult volna az időjárás, akkor idén a termés 90 ezer tonna körül is alakulhatott volna, így be kell érni csupán 60-65 ezer tonnával -írja a Napi.hu.

Persze, Magyarországon termőtalajonként eléggé eltérő a kép. Például Érden bőséges lesz a korai érésű meggy termése, de az átlagosnál rosszabb lesz a termés Kántorjánosi, Újfehértó és Debrecen környékén. A Dunántúlon, valamint Közép- és Dél-Magyarországon közepes terméssel számolnak a gazdálkodók, az északi, észak-keleti régiókban pedig a közepesnél 20-30 százalékkal gyengébb lehet a termés.

Az elmúlt 10 évben kilogrammonként nettó 60 és 240 forint között mozgott a feldolgozóipari alapanyagnak szánt meggy értékesítési átlagára, idén az árak inkább a 240 forint felé fognak mozogni – ezt nem árt észben tartani, ha tepsiszámra akarjuk majd termelni a meggyes pitét

A meggyexport is megsínyli

A Magyarország számára fontos európai meggypiacon 30-40 százalékos terméskieséssel számolnak a szakértők, a hazai piacokon pedig már megjelent a lengyel, a szerb és román kereslet. A következő egy-két hétben eldől majd, hogy miként érvényesül ezek húzó hatása. 

Bizonytalanságot okoz a prognózisokban, hogy idáig egyetlen, a piaci szereplők között köttetett szerződésről sincs hír; így néhány nappal a szezonkezdet előtt nincs kialakult piaci nyitóár sem – állapítja meg a két szakmaközi szervezet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top