Otthon

Videó: házakkal együtt költöztették el az egész várost, egy óriási lyuk miatt

Egy svéd bányászváros központja lakhatatlanná vált a munkálatok miatt, ezért fennállt a veszély, hogy az ott élőknek el kell hagyniuk a lakóhelyüket.

A Svédország északi részén található Malmberget (Érc-hegy) már nevével is jelzi, hogy bányászvárosról van szó. Az 5590 lakosú kisváros dolgozóinak nagy része az 1741-ben megnyitott bányában dolgozik. A településről 1888-ban indult el az első vasérccel megrakodott vasúti szerelvény, ez pedig hatalmas gazdasági fellendülést idézett elő, egyben megalapozta a svéd acél világhírét. Az akkor körülményekre jellemző, hogy bár a környéken rengeteg munkahely várta a bányászokat, lakóhely szinte alig akadt, ezért a munkások eleinte a kiürült dinamitos ládákból ácsoltak maguknak kunyhókat.

Nemrég a város központjánál felértek a felszínre a bányában zajló fejtési munkálatok, emiatt egy hatalmas lyuk keletkezett, amelyet Kaptensgropennek, vagyis a Kapitány vermének neveztek el. 2012-ben egy tervezett omlasztásnak köszönhetően a vermet összenyitották egy másikkal, ennek következtében azonban a város két részre szakadt, a régi városközpont pedig lakhatatlanná vált. Emiatt rengeteg lakónak és különböző intézményeknek (mozi, templom, stb.) a város nyugati oldalára kellett költözniük.

Igen ám, de ott nem voltak házak, a helyiek pedig nem szívesen hagyták volna hátra megszokott otthonukat. Ezért a helyiek nem mindennapi költöztetési projektbe fogtak. Összesen 30 házat – közülük a legöregebbet még 1909-ben építették – szállíttattak arrébb, speciális, 18 tengelyes nyerges vontatókkal.

A hatalmas teherautók egyenként költöztették el a lakóházakat, amelyek közül a legnehezebb 230 tonnát nyomott. A bánya pedig azóta is zavartalanul üzemel, sőt, még ki is bővítették, ezért elképzelhető, hogy a jövőben további épületeket kell majd hasonló módszerrel odébb szállítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top