nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Ne vedd meg ezt a virágot! Betiltotta a Nébih

Ne vedd meg ezt a virágot! Betiltotta a Nébih

A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nébih mától forgalomba hozatali tilalmat rendelt el a narancssárga virágú petúniákra Magyarország teljes területén. Az érintett növények nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberi egészségre, valamint az élő környezetre.
NLCafé
f Ajánlom

Engedély nélküli géntechnológiai módosítással előállított, narancssárga virágú petúniákat hoztak forgalomba több európai uniós tagállamban, köztük Magyarországon is. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nébih azonnali hatállyal forgalomba hozatali tilalmat rendelt a narancssárga virágú petúniákra az ország teljes területén – olvasható a hatóság honlapján.

A tilalom vonatkozik minden szaporítóanyag- és dísznövény-forgalmazóra, beleértve a nagy- és kiskereskedőket, a kertészeti szakáruházakat és árudákat, a virágboltokat, a benzinkutakat, a kiállításokat, vásárokat és rendezvényeket, köz- és magánterületeket, valamint a más országból való behozatalt és oda való kivitelt is.

A forgalmazók kötelesek gondoskodni az ilyen növények megsemmisítéséről. 

Forras: Nébih
Forras: Nébih

Az érintett növények az emberi egészségre, valamint az élő környezetre közvetlen veszélyt nem jelentenek. A lakosság számára a hatóság azt javasolja, hogy a narancssárga virágszínű petúniákat, még maghozás előtt, komposztálással semmisítsék meg.

Megosztás Facebookon