Otthon

Barnul a tujád? Itt a megoldás!

Barnulnak a tujáid? Nem tudod, mitévő legyél? Mint mindig, McMenemy Márk most is a segítségedre siet tanácsaival!

Mi okozza a tuja barnulását?

helytelen öntözési gyakorlat az egyik  kiváltó ok. Többnyire este öntöznek a kerttulajdonosok, főleg a nyári melegben, mert azt gondolják, a kiöntözött vízzel jól lehűtik a levegőt, hogy a lakásban is jobb legyen a klíma, meg frissebb legyen a levegő a kertben. Alaposan megöntözik hát az örökzöldek lombját is: “Hadd frissüljön fel a növény a napközbeni melegtől!” – gondolják.
Bizony pont ezzel okozzák a bajt!

Éjszaka lehűl a levegő, a nedvesség a lomb közt marad, kedvező klímát teremtve a gomba megtelepedésének, elterjedésének. Egy megtermett tujasövény tápanyag-utánpótlását megoldani már nem egyszerű, tehát többnyire ezek a koros növények már ilyen-olyan tápanyaghiánnyal is küzdenek, ezáltal kissé leromlik az ellenálló-képességük is.

Barnul a tujád? Itt a megoldás!

Legfontosabb tavaszi teendőnk a tápanyag-utánpótlás!

Ez történhet természetes eredetű anyaggal, mint a komposzttrágya, a porított marhatrágya vagy biohumusz. Történhet műtrágyázással, ekkor mindenképpen komplex (azaz összetett, több elemet tartalmazó) műtrágyát használjunk, de kifejezetten örökzöldekhez valót is használhatunk: Fontos, hogy a műtrágyában legyen vas és magnézium, melyek elengedhetetlenül fontosak a zöld színanyagok képződéséhez. Ezt általában “+Fe” felirattal jelzik a csomagolásokon.

Lazítsuk fel a sövény alatt a talajt, és a tápanyagot közvetlenül a tövéhez kaparjuk be kissé gereblyével. Ha hosszú hatástartamú, ún. burkolt műtrágyát használunk, akkor egy lyukat ásva egészen a gyökérzónáig is lejuttathatjuk, mert ebből a gyantaburokból a tápanyag csak lassan oldódik ki, nem égeti meg a gyökereket.

Ha már megtörtént a baj, és barnulnak a növényeink, akkor szabadítsuk meg az összes barnult, rozsdás ágrésztől a növényt, használjunk ollót, és hogy egyik növényről a másikra ne vigyük át a szerszámmal a kórokozót, rendszeresen tisztítsuk meg az ollót denaturált szeszbe mártott ronggyal. Kaptántartalmú növényvédő szerrel (Tiuram, Topsin-metil) ajánlott permetezni, lehetőleg 20 fok alatti hőmérsékleten, olyan napszakban, hogy a permetszer még rá tudjon száradni a hajtásokra az éjszaka előtt.

Még több hasznos tipp és praktika a kert.tv oldalán!

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top