Otthon

26 filléres tipp nagytakarításhoz, amiket bármikor bevethetsz!

Összeállításunkban olyan tisztítószereket gyűjtöttünk össze, melyek sokkal olcsóbbak, mint a boltokban kapható mérgező hatású vegyszerek, és még a környezetet is kímélik.

Volt idő, mikor még az üzletek polcai nem roskadoztak tisztítószerek ezreitől, ennek ellenére már dédanyáink idejében is léteztek tiszta, csillogó edények, ragyogó ablaküvegek, csempék, vízcsapok, hófehér abroszok, és még sorolhatnánk. Manapság a ránk zúduló reklámok igyekeznek velünk elhitetni, hogy ugyanez a tisztaság már csak vegyszerek segítségével érhető el, pedig koránt sincs így.

Természetes tisztítószerek

Citromlé: A citrom illata friss és tiszta, nemhiába citromillatú a legtöbb tisztítószer. A citromlé természetes sav, jó tulajdonsága, hogy a természetben lebomlik. Enyhén fehérít, jól tisztítja a fémeket, oldja a vízkövet.

Ecet: Vizes oldata közepesen erős sav. A hígított ecetet lehet fertőtlenítésre, lemosásra, ablakpucolásra, poharak, tükrök tisztítására és vízkőoldásra is használni.

Szódabikarbóna: Másik nevén nátrium-hidrogén-karbonát, a szódagyártás és egyéb vegyi folyamatok mellékterméke. A fehér, púderszerű anyagot sütéshez is használjuk, de patikában olcsóbban beszerezhetjük. A környezetre ártalmatlan, kiváló nedvszívó és szagtalanítóanyag. Mivel nem karcol, kiváló üveg-, műanyag, fémfelületek tisztítására is. Továbbá szagtalanítóként is remekül beválik – tegyünk egy kis tálnyit a hűtőszekrénybe, vagy szórjunk egy kicsit a szemestesvödör aljába!

Mosószóda: A nátrium-karbonát nedvszívó, zsíroldó és vízlágyító fehér por. Igen kis mennyiség is elég belőle a kívánt hatás eléréséhez.

Bórax: Más néven nátrium-tetraborát, amely színtelen, természetes ásványi só. Klór helyett használhatjuk fertőtlenítőként és fehérítőként, de oldja a zsírt, így lefolyócsövek és csatornahálózat tisztítására is kiváló. Nagyon hasznos a fürdőszoba és konyha tisztán tartásában. Szagtalanító hatása is van.

26 filléres tipp nagytakarításhoz, amiket bármikor bevethetsz!

Tippek ablaktisztításhoz

1. Ha nagyon piszkos az ablaküveg, akkor ecettel dörzsöljük be, és ennek az öblítővizébe is tegyünk egy evőkanál ecetet. Ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra.

2. A poros ablakot először tiszta ruhával portalanítsuk. Ezután hámozzunk meg egy nagy burgonyát, és szeljük vastag lapokra. A vágási felülettel alaposan dörzsöljük be az ablakot, végül tiszta vízbe mártott szivaccsal mossuk le, és puha fehér ronggyal vagy újságpapírral dörzsöljük szárazra. Ha az öblítővízbe egy evőkanál alkoholt teszünk, sokáig gyönyörködhetünk a tükörfényes ablaküvegben.

3. A lakkozott fa ablakkeretre rakódott légypiszkot a legkönnyebben hideg teába vagy lefölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.

Tippek padlótisztításhoz

4. A szennyezett PVC-, csempe- vagy linóleumpadlót remekül tisztíthatjuk, ha egy liter meleg víz és egy evőkanál mosószóda keverékével mossuk fel. Makacsabb szennyeződések esetében oldjunk fel növényi szappant is a felmosóvízben.

5. Padlófényhez olvasszunk meg negyed deciliter méhviaszt vízfürdőn. Keverjünk hozzá egy liter lenolajat, valamint néhány csepp citromeszenciát. Ronggyal vigyük fel a padlóra, hagyjuk megszáradni, majd fényezzük.

6. A viaszos padlót legeredményesebben hideg teafőzettel tisztíthatjuk.

26 filléres tipp nagytakarításhoz, amiket bármikor bevethetsz!

Tippek szőnyegtisztításhoz

7. Ha közönséges konyhasóval alaposan átdörzsöljük a szőnyeget, visszanyeri eredeti színét.

8. A szőnyegre cseppent gyertyafoltot könnyen ki tudjuk venni, ha itatóspapírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk.

9. Piszkos szőnyeg tisztítására kitűnően megfelel a növényi alapú, könnyen lebomló sampon.

10. Ha vörösbor ömlött a szőnyegre, spricceljük be szódavízzel, vagy öntsünk rá ásványvizet, szórjuk be sóval, és itassuk fel nedvszívó ronggyal.

Tippek a konyhai, háztartási eszközök tisztán tartásához

11. A beszennyeződött mikrohullámú sütő belsejét úgy tisztíthatjuk könnyen, hogy egy tál forró vízbe citromkarikákat helyezünk, és addig melegítjük a mikróban, amíg elegendő gőz képződik, és fellazul a szennyeződés. Ezután könnyedén tisztára törölhetjük a sütő belsejét egy puha, nedvszívó ruhával.

12. Ha a tűzhelyre kifutott az étel, tegyünk rá szódabikarbónát, amíg még meleg, várjuk meg, míg magába szívja, majd töröljük tisztára. A tűzhely zománcos részeit forró vízben oldott mosószódával tisztíthatjuk.

26 filléres tipp nagytakarításhoz, amiket bármikor bevethetsz!

13. A lefolyó tisztításához ecetet vagy mosószódát öntsünk a lefolyóba, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, és nem áraszt kellemetlen szagokat.

14. A hűtőszekrénybelsejét időnként törölgessük át ecetes ruhával, így elkerülhetjük, hogy bepenészedjen.

15. Üvegedények mosásánál mosogatószer helyett sütőport használjunk, az öblítővízbe pedig tegyünk ecetet vagy citromlevet.

Tippek a fürdőszoba-, vécé-, csempetisztításhoz

16. A vízcsapok, a kád és a zuhanykabin vízkőlerakódásait egy kifacsart citrommal többször dörzsöljük át, vagy 20 százalékos ecet és víz fele-fele arányú keverékével itassunk át egy szivacsot, és azt tartsuk hosszabb ideig a vízköves részen. Végül száraz, puha ronggyal töröljük át a felületet, így ragyogó lesz.

17. A csempék fényét könnyedén visszaadhatjuk, ha forró vízben oldott szódabikarbónával vagy ecetes vízzel töröljük át.

18. Tükrök és egyéb üvegfelületek, valamint csapok tisztításához kétharmad-egyharmad arányban keverjünk el vizet háztartási ecettel. Öntsük a keveréket egy műanyag szórófejes flakonba, ezzel permetezzük be a tisztítandó felületet, majd száraz ronggyal törölgessük át. Ha mosószódát is adunk a keverékhez, még zsírosabb felületeket is szép fényesre tudunk pucolni.

19. A vécékagyló tisztán tartásához oldjunk fel három evőkanálnyi mosószódát egy liter forró vízben, és ezzel mossuk ki a kagylót. A szódabikarbóna is tisztít, fertőtlenít, csak szórjuk be a benedvesített kagylóba, majd egy kis idő múlva sikáljuk át egy kefével.

20. Időnként tisztítsuk ki a mosógépet is! Ha el akarjuk tüntetni mosógépünkből a vízkövet, akkor töltsük fel langyos vízzel, és öntsünk bele négy liter 20 százalékos ecetet, majd járassuk végig az egyik programot. Így feloldódik a vízkő és a mosópormaradék.

26 filléres tipp nagytakarításhoz, amiket bármikor bevethetsz!

Illatosítás

21. A többnyire spray formájában kapható mesterséges légfrissítők csak a kellemetlen szagok elfedésére szolgálnak. Ha tartósan kellemes illatra és friss levegőre vágyunk, az első és legfontosabb, hogy alaposan szellőztessünk ki. Ezután használjunk különféle természetes illóolajokat, melyek párologtatóba téve hosszú időre biztosítják az ízlésünknek megfelelő illatot.

22. Ha kellemetlen, dohos szagú a szekrényünk belseje, tegyünk egy kis tálkába frissen őrölt kávét, és helyezzük a szekrény aljába. Hasonlóan szagtalanít a levendulaolajjal átitatott vászonpárnácska is.

23. A levegő fertőtlenítéséhez öntsünk egy deciliter erős ecetbe tíz csepp szegfűolajat, és egy megfelelő edényben helyezzük a szekrény tetejére.

24. Sokféle módszerrel magunk is készíthetünk a saját ízlésünknek megfelelő illattálat, azaz potpourrit. Válogassunk össze különféle gyógynövényeket, teafüveket, leveleket, virágokat. Ezeket rétegezzük egy üvegedénybe úgy, hogy közéjük tengeri só vagy szárított gyümölcshéj kerüljön. Erősebb és tartósabb illatot kapunk, ha néhány csepp illóolajat is adunk a keverékhez. Azonnal is felhasználhatjuk, de ha zárt edényben, sötét helyen tartjuk néhány hétig, és csak ezután használjuk fel, tartósabb, intenzívebb illatot kapunk.

25. Nemcsak potpourrival, hanem zsákocskákkal is illatosíthatjuk otthonunkat. Tegyük őket fiókokba és szekrényekbe, dugjuk a díszpárnák közé. Valamennyi édes illatú zsákocska közül a levendulazsák örvend a legtartósabb népszerűségnek, mivel illata csodálatos, és még a molyokat is távol tartja.

26. Légfrissítőt készíthetünk illóolajok segítségével is úgy, hogy egy szórófejes spriccelőt megtöltünk vízzel, majd adunk hozzá néhány csepp illóolajat. Naponta permetezzük körbe a lakást.

26 filléres tipp nagytakarításhoz, amiket bármikor bevethetsz!

Kávé: ha kávé cseppen az anyagra, meleg vízben oldjunk fel sót, és ebben áztassuk a bepiszkolódott textíliát, szükség szerint dörzsöljük. Ha eltűnt a folt, utána alaposan öblítsük ki meleg vízben az anyagot.

Csokoládé:
 a csokifoltot citromlével tüntethetjük el maradéktalanul.

Kakaó: a friss kakaófoltot meleg sós vízzel mossuk át, majd langyos vízzel öblítsük ki az anyagot.

Vörösbor: sóval, kevés citromlével vagy langyos tejbe áztatással távolíthatjuk el a vörösborfoltot.

Zsírfolt: a friss zsírfoltot burgonyakeményítővel szórjuk be, majd hagyjuk rajta pár órát, és dörzsöljük át egy kefével.

Tinta: ha tinta cseppenne a ruhánkra, gyorsan dörzsöljük át meleg tejjel, de hasonló hatása van a citromlének is.

Általános folttisztítóként aceton helyett az ecetsavat, a citromsavat vagy a citromlevet próbáljuk ki.

Olvass még több cikket tavaszi nagytakarítás témában itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top