Otthon

Tippek nyári balkonládákhoz

A nyári virágokkal sokkal kevesebb a macera, mint a tavasziakkal. Illatos, színes virágokat szeretnél? Árnyat adó kúszónövényeket? Vagy esetleg fűszerkertet? Itt mindegyikhez találsz ötleteket!

Hagyománykövető virágládák – muskátli és petúnia

Nincsen ház nyáron muskátli (Pelargonium domesticum) nélkül. Az egyik elmélet szerint a hagyományos muskátlik a legyeket tartották távol a szobától, de hiába találták fel a szúnyoghálót, a muskátli népszerűsége szemernyit sem csökkent. Sem vidéken, sem a városban. Lehet futó- vagy hagyományos “paraszt”-muskátli, lehet piros, rózsaszín, bordó vagy fehér, mindig népszerű lesz. Nem igényel különösebb gondoskodást, arra kell csak figyelni, hogy meleg, napos helyre kerüljön. Csak néha kell megöntözni, cserébe egész nyáron hálásan virágzik. A muskátlival ősszel kezdődik a probléma. Az első fagyok előtt be kell hozni a szabadból, és átteleltetni. A legtöbben az ablak külső oldaláról a belsőre pakolják a következő tavaszig.

Tippek nyári balkonládákhoz

Akik nem szeretnek vagy tudnak virágokat teleltetni, inkább az egynyári növényeket részesítik előnyben. Ebből a leghagyományosabb és a leghálásabb a petúnia. Nincs vele gond, csak el kell ültetni tavasz elején, és egészen őszig virágozni fog. Kedveli a meleget, jól tűri a szárazságot, de azért ne felejtsd el megöntözni. Gazdag színskálából válogathatsz: tarkabarka, fehér, lila, ciklámenszínekben pompázik.

Bármi, ami neked tetszik

Virágládába nemcsak hagyományos balkonnövényeket ültethetünk, hanem bármit, ami nekünk tetszik. Akár apró kertek is születnek a virágládában. Az árvácskát nagyon korán, tavasz elején el lehet ültetni, jól viseli a változó időjárást, és késő őszig bírja virággal. Napos, meleg helyre ültessük. 

Tippek nyári balkonládákhoz

Az oroszlánszáj (Antirrhinum maius)vagy más néven tátika is jól érzi magát a ládában, egyetlen negatívuma, hogy az öregebb növények magasra nőnek. Június–júliusban a legszebb, de egészen őszig hoz virágot. Jól tűri a szárazságot, szereti a napos helyet, mérsékelt öntözést igényel. Reneszánszát éli a kerti vasfű, azaz a verbéna, a harangvirág és a lobélia. Az utóbbi apró kék virágai üde foltjai a muskátliládáknak – nagy divat együtt ültetni őket. 

A verbéna és a harangvirág az igényesebb virágok közé tartozik, de egy kis odafigyeléssel könnyen nevelhetők. A narancssárga és citromsárga büdöskét legtöbbször közparkok díszítésére használják, nem tartozik a nemes virágok közé, de jól mutat a virágládában. A büdöske vagy más nevén bársonyvirág sárgakedvelő, kertészkedésben járatlan virágszeretőknek is javasolt, nem lehet vele hibázni, akárcsak a piros, rózsaszín vagy fehér pistikével, kertészeti nevén a nagyvirágú nebáncsvirággal.

Az estike virága jelentéktelen, napközben még össze is csukódik, viszont este – amikor hazaérünk a munkából – pompás illatot ont magából. Magról nevelhető, színes és mutatós virágok közé érdemes ültetni.

Szobából az udvarra

Néhány szobanövény, illetve szobanövényként jegyzett növény kifejezetten jól érzi magát nyáron a szabadban. A korallvirágotzöldikétszobarózsátazáleát ültethetjük ládába, de aki olyan lusta, mint én, és a virágátültetést túl macerásnak találja, inkább átültetés nélkül pakolja a virágládába a cserepes növényeket. Persze kialakíthatunk olyan ablakrészt is, amely biztonsággal megtartja a kaspós növényeket. Az ablak vagy balkon igazi dísze lehet a fukszia. A fuksziafajták száma több ezer, és nincs az a szomszéd vagy anyós, aki ne érezne egy csepp irigységet egy szépen fejlett, virágzó növény láttán. Kedveli a félárnyékos, árnyékos helyeket, így északi ablakok csodaszép növénye lehet.

Félárnyékos/árnyékos helyet kedvelő növények:

Százszorszép
Gumós begónia
Bohócvirág
Csüngőlobélia
Nagyvirágú nebáncsvirág
Kerti fukszia
Vízvirág
Angol muskátli

Meleg, napos helyre ültethető növények:

Petúnia
Kerti muskátli
Tátika
Körömvirág 
Balkon aranya 
Porcsinrózsa 
Törpedália 
Csüngőverbéna 
Mézvirág 
Árvácska 
Hibiszkusz 
Büdöske

 

Hogyan válasszunk?

A kertészetek kínálata nyár elején lélegzetelállító, így nem meglepő, ha a hobbikertész vérszemet kap. Számtalanszor megjártam már, hogy a kertészetben gyönyörű virág nálam nem bírta sokáig, így azóta óvatos vagyok az igényes növényekkel, a strapabírókat kedvelem. Ha megtetszik egy növény, először mindig azt nézem meg, hogy a napos vagy a félárnyékos ablakban érzi jól magát. 

A tűző napot is kedveli, tehát déli és nyugati ablakok dísze lehet a muskátli, a verbéna, a büdöske, a petúnia, a törpe dália, a balkon aranya, a kakassarkantyú és a színes virágú kukacvirág (porcsinrózsa) is. 

Világos, de tűző naptól védett ládában érzi jól magát a kerti begónia, a záporvirág, a színes levelű muskátli és a farkasfog. 

Árnyékos sarkokban a fukszia, a bohócvirág, a nagyvirágú nebáncsvirág, a gumós begónia és a kék lobélia fog gazdag virágzattal meglepni minket.

Természetes árnyékolók – kúszónövények

Egy délnyugati ablak télen igazi áldás, nyáron viszont igazi átok. Hideg napokon jólesik a nap melegítő ereje, de kánikulában inkább az árnyék után sóvárgunk. Ilyen ablakok ideális balkonládájából kúszónövények kapaszkodnak az ablak tetejére.

A nyár elején elültetett (még mindig nincs későn) hajnalka (Ipomea purpurea) apró magvai éppen a nagy forróság beköszöntére nőnek magasra, és az első őszi fagyokig kitartanak a virágok. Nagyon gyors növekedésű, és akár 2–4 m-re is felkúszik, ezért nemcsak ablakok, de erkélyek természetes árnyékolója is lehet. Virágzata a hagyományos kék mellett lehet bíborpiros, liláskék, rózsaszín és fehér is. Általában délelőtt, hajnaltól az égető déli órákig nyílnak virágai.

Tippek nyári balkonládákhoz

Mediterrán konyhakert az ablakban

Illatos és praktikus. Minden nyári ételnek jót tesz, ha szárított és őrölt fűszerek helyett friss fűszernövényeket aprítunk bele. Fűszernövényeinknek olyan helyet keressünk, ahol naponta legalább hat órát süt a nap. A legkedveltebb fűszernövény a rozmaring, a metélőhagyma, a kapor, a majoránna, a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó, a menta és a fodros levelű petrezselyem.

Tippek nyári balkonládákhoz

A mentát érdemesebb különálló cserépben nevelni, mert növekedése igen agresszív, és pár év múlva kiszorítaná szomszédait. A kapor magasra nő, ezért én azt is külön cserépbe szoktam tenni. Fűszernövényeket nevelhetünk magról is, de látványosabb, gyorsabb és biztosabb eredményt érünk el, ha már fejlett növénykéket vásárolunk, és azokat ültetjük át ládába.

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top