Otthon

Szuper dizájnvásárok a fővároson kívül

Van élet a fővároson kívül is, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szuper termelői, gasztro- és dizájnpiacokat találni az ország több pontján is.

Már minden hétvégére találunk egy vagy akár több kézműves-, termelői vásárt a fővárosban, de mi a helyzet vidékkel? Itt a tavasz, jön a nyár, egyre többet utazunk, és országjáró utazásaink alkalmával érdemes meglátogatni a helyi kézműves- és dizájnpiacokat, megismerkedni vidéki alkotókkal, termelőkkel. Összegyűjtöttünk négy szuper piacot a fővároson kívül!

Bödön Piac

A Bödön Piac 2013-ban indult útjára: “Azóta pedig egyetlen alkalommal sem maradt el. Minden hónap második vasárnapján, ünnepeken bővített kiadásban várjuk az érdeklődőket! – mondja a szervező, Hunyadi-Kardos Reni, aki hozzáteszi: – A piac szerelemgyerek volt, azért jött létre, mert szerettünk volna mi is termelői élelmiszerhez jutni, kézműves-, dizájnerdolgokat vásárolni, de erre itt helyben, ilyen koncentráltan akkor még nem igazán volt lehetőség.”

Időpont: minden hónap második vasárnapján
Helyszín: Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.

ASZPIK

A pécsi ASZPIK az Alkotói Kézműves és Termelő Piac a Kertben nevet takarja, és minden hónap második szombatján rendezik meg a Csinos Presszóban. “A vásárt 2012-ben kezdtük el szervezni a Kortárs Ellátó Egyesülettel a Csinos Presszó falai között, hiánypótló jelleggel. Szerettünk volna egy kötetlen, jó hangulatú színes piacot szervezni, ami családbarát, úgy funkcionál, mint egy közösség is egyben” – tudtuk meg M. Balogh Edina szervezőtől. A csapat szervez kézműves-foglalkozásokat is, és már évek óta jelen vannak a Föld napján, a Vylyan Borzsongáson, az ÖrdögKatlanon és a Fishing on ORfűn is.

Időpont: minden hónap második szombatján
Helyszín: Csinos Presszó, Pécs, Váradi Antal u. 8.

Tihanyi PIAC placc

Már kilenc éve elindult útjára a Tihanyi PIAC placc nevet viselő vásár a Tihany-révnél. “A piacon helyi és környékbeli árusok kínálgatják finomabbnál finomabb portékájukat. Almás lepény, füstölt kolbász, házi kenyér, kürtős kalács, borok, sajtok – minden, ami szem-szájnak ingere” – olvastuk bemutatkozójukban. Márciusban medvehagyma-hétvégével várták az érdeklődőket, de gyakoriak a vásári forgatagot színesítő előadások, műsorok is.

Időpont: minden szombat és vasárnap délelőtt
Helyszín: Tihany, Tihany-rév (kompállomás)

Erdei Piac – Kóstolj és kirándulj!

Az Erdei Piac igazán különleges, ráadásul a fővárosiaknak nagyon közel van: a Hidegvölgyi erdészlaknál minden alkalommal különleges termelői finomságokat vásárolhatunk úgy, hogy közben az erdőben kirándulunk. Az erdei piac Budakeszi felől Telki felé menet jobb kéz felé található, a Széna térről induló 794-es és 795-ös busz pont mellette áll meg. “Az Erdei Piacon többek között megkóstolhatjátok az erdő-mező kincseit, és egyben családi programot kerekíthettek függőágyakkal, kecskesimogatással, szalonnasütéssel, kirándulással, melyhez minden helyben adott. Személyesen a termelőktől vásárolhattok kistermelői és őstermelői termékeket, bográcsételeket fogyaszthattok, és egy kellemes napot tölthettek a szabadban” – ígérik a szervezők.

Időpont: április 9., vasárnap
Helyszín: Hidegvölgyi erdészlak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top