Otthon

Ilyenek a praktikus kialakítású, trendi konyhák

A virágkorát élő provance-i és vintage stílus idén is a magyar konyhák uralkodó irányzata lesz, de mellette továbbra is népszerű a minimál dizájn. A szakértők szerint a praktikus kialakítású konyhák legalább 10-15 évig kiszolgálják az embert, és stílusuk sem évül el az idő folyamán. Egy teljes felújítás azonban költségigényes, az új burkolatok, bútorok, műszaki eszközök beszerzése akár több milliós tételt is jelenthet.

A jó konyha onnan ismerszik meg, hogy a stílus mellett a használhatóságra is ügyelnek a kialakítása során. A tervezők által megálmodott egyedi konyhabútorok esetében nincsenek olyan hibák, amit a laikusok elkövetnek egy-egy átalakításnál. Ilyenek tipikusan a rossz helyre tett kiállások, az elcsúszott csempézés, az ésszerűtlen bútorelosztás, a nehezen hozzáférhető tárolóhelyek vagy a fényt nem jó irányba szóró világítótestek. “Fontos, hogy harmóniára törekedjünk a konyha kialakítása során, olyan stílust válasszunk, amelyik illeszkedik a lakás egészéhez, és egy egységes összképet ad” – mondja a téma szakértője, Jászai Katalin.

Ilyenek a praktikus kialakítású, trendi konyhák

Az Enteriör Design Kft. tervezője szerint a konyha lelke a rendszerezés. A valódi praktikumot biztosító apróságok közül, mint a sarokvasalatok, fiókrendezők, szelektív szemetesek, érdemesebb a jobb minőséget választani, még ha az drágább is. Örök igazság az is, hogy a fiókos elemek használata jóval célszerűbb, mint a nyíló ajtóké.

Variációk konyhára

Az átlagos hazai konyha mérete 10-12 m2, ebben már az amerikai konyhás lakások adatai is benne vannak. Jóval árulkodóbb, hogy a lakások háromnegyedében tíz négyzetméter alatt marad a helyiség mérete, ahol egyébként a magyarok átlagosan napi 2 órát töltenek. Az ingatlanállomány úgy ötödét-hatodát teszik ki a házgyári ingatlanok, ezek esetében még ennél is szűkebb a hely, átlag 5-8 m2.

Kritikus jelentősége van tehát az optimális helykihasználásnak – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. A bútoráruház-láncok kínálata részben alkalmazkodik ehhez a helyzethez. De konyhafelújítás előtt érdemes körbekérdezni az ismerősi körben a tapasztalatokról, mert az egyedileg kialakított megoldások sem feltétlen drágábbak, viszont biztosan megfelelnek az igényeknek. A költség leginkább az anyaghasználaton, munkadíjon, méreten és persze a fantázián múlik.

Jellemző költségtétel még a konyhai felújítás során a csempézés, esetleg a vezetékek cseréje, csövek áthelyezése. Ezzel sokan nem számolnak, az előregyártott bútorok esetében a helyszínen érheti a kellemetlen meglepetés a tulajdonost. Akárhogy is nézzük, a komplett felújítás és bútorozás ritkán áll meg milliós tétel alatt – Köntös Péter szerint – kevesen tudják, hogy állami támogatás is felhasználható ehhez, amivel a költségek negyede megspórolható. A támogatás kapcsán kiemelten fontos még, hogy az a beépített gépek vásárlására is kiterjed. A több százezer forintos dotációhoz nagyjából 4-6 éven át érdemes előre félretenni lakástakarékban, ennyi idő alatt a támogatással együtt úgy 1,3–1,9 millió forint gyűjthető össze a tervezett felújításhoz.

Ilyenek a praktikus kialakítású, trendi konyhák

Olvass még több cikket konyha témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top