Otthon

Tavaszi színorgia hagymásokkal

A hagymások a legjobb választás, ha azt szeretnénk, hogy kertünk a szivárvány színeiben pompázzon. Nem kell hozzájuk nagy varázslat, pár egyszerű szabályt kell betartani, és hamarosan elképesztő színorgia fog kibontakozni otthonodban! McMenemy Márk ad pár tippet!

“Liliom, zantedeschia, tölcsérvirág, kardvirág, watsonia, dracunculus, sáfrányfű, vérvirág, tulipán – néhány név a hagymások népes táborából. A hagymásokat mindenki szereti, ők a növényvilág elkényeztetett csemetéi. Pirosak, sárgák, lilák, kékek, bordók, és beragyogják a kertet! Csoda, ha imádjuk őket? Azért a puszta rajongás nem elég, ha szeretnénk a legtöbbet kihozni hagymásainkból. Kezdjük az alapokkal!” – mondja McMenemy Márk.

Ültetés szempontjából kétféle csoport van, a tavaszi és az őszi ültetésű hagymások. Tavasszal a hagymások zömében gyönyörködni kell, ősszel pedig ültetni őket, de vannak olyan hagymások, amiket tavasszal kell ültetni. Ilyenek a dáliák, kánák, az íriszek, a kardvirágok.

hagymas1

A hagymások gyakorlatilag két szélsőséget nem viselnek el. Az egyik ilyen szélsőség a túl sok víz. A pangó víz fogalmával már megismerkedtünk. Ez az a nem kívánatos szituáció, amikor a víz nem tud elfolyni a kaspóból, ládából, cserépből, vagy a növény környezetéből, aminek következtében a delikvens folyamatosan ázik. Ez a legtöbb fajnak kifejezetten káros, ugyanis a hagymák nagyon könnyen berohadnak. És a második fontos szempont: a hagymások gyakorlatilag igénytelenek az ültetőközegre, de a nagyon kötött talajokat nem viselik el. Olyan földbe kell ültetnünk őket, ami kellőképpen laza. A jó minőségű virágföldet érdemes tőzeggel, és kevés homokkal elkeverni, hogy elérjük a megfelelő halmazállapotot.

Ültetés

Ha ültetünk, akkor alulra természetesen a szokásos drain réteg került, ami segíti a víz elfolyását. Amikor a hagymások elkezdenek virágozni, akkor semmiféleképpen sem tanácsos erőszakosan bolygatni, szétszedni őket. Nyári időszakban ne bontsuk meg őket, hanem igyekezzünk úgy dolgozni velük, hogy egyben maradjanak. Kivehetjük őket a cserépből, vagy akár kaspóval együtt is a földbe helyezhetjük őket.

Elvirágzás után

Nagyon fontos a hagymásoknál, hogy mindig csípjük le a levirágzott részt, akár kézzel, akár metszőollóval. A cél, hogy a hagymát ne erőltessük meg, ne veszítse el az energiáit, és a legfontosabb, hogy utána a leveleket hagyjuk szépen lassan visszaszáradni, és amikor ez is megtörtént, akkor nyár közepén kiültethetjük a kertbe.

(Forrás: kert.tv.hu)

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top