Otthon

Komoly bírság fenyegeti a társasházban élőket

A katasztrófavédelem pénzbírsággal sújtja az emeleti folyosói tárolást, éghető anyag helytelen elhelyezését a szárítóban. A bírság 50–300 ezer forintig terjed lakásonként.

A társasházak lakói számíthatnak a katasztrófavédelem újabb tűzvédelmi ellenőrzéseire. Az előírásokat figyelmen kívül hagyók lakásonként több százezer forint bírságot kockáztatnak. Legutóbb 2043 lépcsőházat vizsgáltak Magyarországon, és összesen 3185 hiányosságot tapasztaltak – írja a 24.hu.

A társasházak tűzvédelmi célú ellenőrzése egy előre meghatározott ütemterv alapján történik, de a katasztrófavédelem szúrópróba-szerűen is végez ellenőrzéseket. Elsősorban a menekülési útvonalként is használható folyosók, valamint kijáratok használhatóságát vizsgálják, továbbá valamennyi előírt tűzvédelmi használati szabály – például tűzvédelmi berendezések, elektromos hálózat, villámvédelem – betartását is. Az ellenőrzések a társasházak közös használatú helyiségeire terjednek ki.

A hatósági ellenőrök a használati szabályok vizsgálatakor 280 esetben azt állapították meg, hogy a közös tereket nem a rendeltetésük szerint használták a lakók. Például a szemétledobó-helyiséget, a villanyóraszekrényt, illetve a liftgépházat tárolásra használták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top