nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Kertépítés tavasszal: tippek, tanácsok, praktikák

Kertépítés tavasszal: tippek, tanácsok, praktikák

Ha szeretnétek, hogy nyárra a kertet virágzó, egészséges növények lepjék el, akkor épp itt az ideje a tavaszi kertépítésnek. Adunk pár hasznos ötletet és tippet, hogy álljatok neki!
Németh Orsi
Németh Orsi
f Ajánlom

Nem születtél valami nagy kertésznek, de mindig is vágytál egy szép, virágokkal teli kertre? Akkor épp itt az ideje, hogy pár tipp, tanács és praktika megfogadásával nekiállj a tavaszi kertépítésnek!

Kerti praktikák

Alapszabály: készíts listát

Mielőtt belekezdesz kerted átalakításába, kiépítésébe, fontos, hogy végiggondold, milyen növényeket és virágokat szeretnél, milyen kert illik hozzád és otthonodhoz. Fogj papírt, tollat, és készítsd el a növénylistád!

Tereprendezés

Ha úgy döntöttél, hogy szeretnél magadnak egy kertet, akkor kialakítása során az első feladat a tereprendezés, hiszen megfelelő körülményeket kell teremtened a kerti elemeknek és növényeknek. Mikor ezzel megvagy, akkor elkezdheted a füvesítést és a növények beültetését is.

A kevesebb időráfordítás néha több

Hogy kialakított, saját ötletekkel feldobott kerted szép maradjon, ahhoz nem kell órák hosszat vele foglalkoznod. Elég kevesebb időt a kertben tölteni, a kulcsszó inkább a rendszeresség és a gyakoriság! Célszerű mindig elvégezni egy-egy feladatot: például gyomlálj az egyik alkalommal, permetezz egy másik nap. 

Kertépítés tavasszal: tippek, tanácsok, praktikák

Ne legyen túl zsúfolt a kerted

Hajlamosak vagyunk elhamarkodni a kertépítést, és minél előbb késznek, szépnek szeretnénk látni, ezért a növényeket szorosan egymás mellé ültetjük. Ne ess ebbe a hibába, mert a túlzottan szoros összeültetéssel veszélybe kerül a növények fennmaradása. Hagyj nekik életteret!

Hasznos kerti tippek

Pázsitkérdés

A fűmagvetés tavasszal több odafigyelést igényel, mint ősszel. Tavaszi füvesítésnél sokszor meg kell öntözni a frissen füvesített területet, mert könnyen kiszáradhat a pázsit, ami nem fog valami szép látványt nyújtani. Ha egy mód van rá, akkor a fűültetést inkább ősszel rendezd le! A kopasz fűfoltokkal nem tudsz mit kezdeni? Ebben Márk segít, csak kattints a videóra, és elmondja, mit tegyél!

Ha már van kertünk

Ha már van kerted, akkor tavasszal az első dolgod az legyen, hogy a virágágyások, növények töveit kigyomlálod, szükség esetén permetezed.

Fakérdés

Tavasszal a fák elhalt, beteg ágait le kell vágni. Fontos, hogy a nyár folyamán virágzó cserjéket kora tavasszal metszd meg!

Évelőnövény-kérdés

Az évelő növények elhalt hajtásait is le kell vágni. Fontos a tápanyag-utánpótlás is, így adj nekik szerves trágyát, tápoldatot. De vigyázz a kerti növényeidre, mert a tápoldatok nagy része nem felel meg az előírásoknak! 

Hasznos tanácsok a kertedhez

Ne csak a növénynek, magadnak is hagyj helyet

A kertépítésénél ne csak az esztétikumra, de a kert használhatóságára is ügyelj. Nem te vagy a kertért, hanem ő van érted. Ne engedd, hogy túlburjánozzanak a növényeid, mert a végén még levegőt sem fogsz tőlük kapni.

Növény kiválasztása

A növények kiválasztásakor légy figyelemmel az adott virág víz- és fényigényére. Ennek megfelelően az árnyékos helyeket kedvelő növényeket ne ültesd napos részre és fordítva.

Kertépítés tavasszal: tippek, tanácsok, praktikák

Ápolás

A kert ápolása ne merüljön ki az öntözésben. Fontos a növényzet és a pázsit tápanyag-utánpótlása is, amit trágyával, műtrágyával, tápoldatokkal könnyedén megoldhatsz.

A füvesítés margójára

A fűmagokat szélcsendes időszakban, szellősen kell elszórni, így lesz szép a pázsit. 

Sziklakert

Hogyan építsünk sziklakertet? Semmiképp se erőltesd, ha nincs igazán megfelelő hely a kialakítására. Egy kőhalom, pár odabiggyesztett növénnyel, még nem válik sziklakertté. 

Olvass még kert témában az NLCafén!

Megosztás Facebookon