Otthon

Életben akarsz tartani egy bonszait? Így csináld!

Mielőtt bonszait vennél, olvasd el, hogyan kell gondozni, hogy tényleg életben tudd tartani a törpefádat.

 Egy kis bonszaitörténelem

A bon azt jelenti, edényben nevelt, a sai pedig fát. A bonszai eredete a kétezer évvel  ezelőtti Kínába nyúlik vissza, majd a X–XI. században buddhista szerzetesek vitték be Japánba, ahol igazi művészetté vált a bonszai. Európában a II. világháború után kezdett elterjedni, hazánkban pedig a 80-as években vált divatos növénnyé. 

TIPP: Bonszai házilag is készíthető, akár faiskolában vásárolt elöregedett növényekből, akár a természetben gyűjtött, sérült példányból!

A csodaszép bonsaiért - így gondozd a törpefádat!

A bonszai öntözése

Fontos, hogy egy bonszainál teljes összhangban kell lennie az edény alakjának, színének és formájának, a növény gyökérzetének, törzsének és koronájának. A törpefák általában úgy vannak kialakítva, hogy csak az egyik oldalukról mutatnak igazán, ezért a helykiválasztás is fontos az esetükben. Amire viszont a növény a leginkább kényes, az az öntözés. A szabadtéri példányokat évszaktól függően, a szobában lévőket rendszeresen kell öntözni, a lényeg, hogy sosem szabad a földjüket teljesen szárazon hagyni.

TIPP: Jó módszer, ha hetente egy-két órára vízbe meríted a növényt, így a talaja teljesen feltöltődik. Fontos: ehhez a művelethez ne hideg, inkább langyos vizet használj. 

Így alakítsd a bonszaiod!

A bonszait a gyökerek és a szárak metszésével, a fiatal hajtások lecsípésével, a törzs és az ágak elkötésével, drótozásával alakítják végleges formájára. 

Ha házilag szeretnél ültetni és bonszait metszeni, akkor ezt a videót mindenképp nézd meg!

A bonszaiunkat 2-3 évente kell átültetni, ilyenkor a gyökérzet egyharmad része eltávolítható. Ültetőközegnek humuszban gazdag virágföld és homok keverékét használd. Metszeni, alakítani a kültéri bonszaiokat tavasztól őszig folyamatosan, míg a tűlevelűeket évi 2-3 alkalommal szükséges. A szobában tartott növényeket egész évben metszeni kell, ami nem áll másból, mint folyamatos visszacsipkedésekből. Ilyenkor távolítsd el a főhajtás mellett kifejlődő és a túl nagy hajtásokat. A vastagabb, erősebb ágakat rézdróttal kötözheted meg, de a kötözéseket 6-8 havonta cseréld le!

Jó, ha tudod, ha bonszait szeretnél tartani:

  • A leggyakoribb hiba a túlöntözés! Soha ne álljon vízben a bonszaiod.
  • Átültetés után 3-4 hónapig ne tápoldatozd.
  • Ne használj kifolyónyílás nélküli cserepet.
  • A szobában nevelt bonszait huzatnak, hidegnek ne tedd ki.
  • Szerves trágyával sose öntözd.
  • Inkább több alkalommal, de kisebb dózisokban adj tápoldatot a bonszaiodnak.

Tudtad? Minél nagyobb vagy göcsörtösebb, annál értékesebb a bonszai!

Bonszaiérdekesség: 392 éves, és még mindig nő!

A 392. évét taposó bonszait 1625-ben ültették, a növény túlélte Hirosimát is, sőt a mai napig él és virul! 

A csodaszép bonsaiért - így gondozd a törpefádat!

A matuzsálemi kort megélt bonszai 1945-ben, az atomtámadás idején a japán Yamaki család tulajdonában volt – csodával határos módon a fa és a család is túlélte a bombázást, amiben 140 ezren vesztették életüket. A bonszai ma az Amerikai Nemzeti Arborétum büszkesége, Masaru Yamaki bonszaimesternek hála, aki 1976-ban ajándékozta a fát az intézménynek. A sztorijára ugyanakkor csak 2001-ben derült fény, mikor a mester unokája az arborétumba látogatott, és elmesélte a bonszai hihetetlen történetét.

Nézd meg a csodaszép bonszaiokról készült képgalériánkat!

Megnézem
Összes kép (1)

Olvass még több cikket bonszaiokról itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top