Otthon

Milyen gyakran öntözzük a növényeket télen?

Napi 3 liter vízre van szüksége egy felnőtt szervezetnek! – halljuk mindenhonnan. De vajon kedvenc növényünknek mi a napi vízszükséglete? McMenemy Márk válaszol a kérdésre!

A növények vízigénye több tényezőből adódik össze:

  • léghőmérséklet
  • páratartalom
  • talajszerkezet
  • lombfelület mérete
  • eredeti termőhely

Télen a ruhákat is a lakásban szárítjuk, az is emeli a levegő páratartalmát. Minél szárazabb a lakás, annál több vizet párologtatnak a növények, még az egyébként szárazságtűrőket is gyakrabban kell öntözni egy panelban, mit egy családi házban.

 A nagy, puha lombú növények párolgási felülete is nagyobb. A viaszbevonatos, vagy az apró levelű növények kevesebbet párologtatnak. A trópusokról, esőerdőkből származó növények vízigénye magasabb. A félsivatagos területekről származó aloefajok akkor is szépek, ha több hétig nem kapnak vizet.

Mielőtt öntöznénk, nézzük meg a szobanövények talaját, nyúljunk bele a cserépbe, mert attól, hogy fölül száraz, lehet, hogy mélyebben nedves a talaj. Nem sok növény szereti, ha áll alatta a víz, ez ugyanis azt okozza, hogy a talaj pórusai alulról megtelnek vízzel, és a levegőtlen talajban berothadnak a gyökerek.

Olvass még több cikket szobanövényekről itt az NLCafén:

Még több hasznos tipp, és praktika a kert.tv oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top