Otthon

Keresik az Év házát

Május 10-ig nyújthatják be munkáikat családi házak és kis társasházak tervezői a 2017-es Év háza pályázatra.

Az országos, nyílt és nyilvános Év háza pályázaton idén ismét megmérettetnek a családi házak, nyaralók és a maximum négylakásos lakóépületek. A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek mind esztétikai, mind környezeti, mind pedig gazdasági szempontból példaértékűek.

Az Év háza díj az első olyan, fiatalok, pályakezdők, első tervesek számára is elérhető pénzdíjas pályázat, amely külföldi bemutatkozásra is alkalmat ad, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége által gondozott Visegrádi Négyek Családi Házai utazó kiállítás magyar anyagát is évek óta a beérkező pályázatok közül választja ki a neves építészekből álló bírálóbizottság.

Az elmúlt években a fődíj mellett több különdíjat is átadnak, így például évek óta egy-egy épület tervezője a Magyar Építész Kamara, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége díját is elnyerheti, de jutalmazzák még az év legkörnyezetbarátabb házát, illetve a legesztétikusabb épületet is.

A pályázat kuratóriuma a tíz év díjazottjairól, valamint alkotóiról, egyben a pályázatról mint mozgalomról egy könyv kiadását is tervezi, valamint a tervek szerint 2018-ban a családi házak és kis társasházak mellett más kategóriában is várják majd a példaértékű épületeket tervezők munkáit.

A pályaműveket elektronikusan az evhaza.hu weboldalon lehet benyújtani, az eredményhirdetéssel egybekötött díjkiosztót október 2-án, az építészet világnapján tartják.

A nevezéseket elbíráló zsűri elnöke Dévényi Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke; társelnök Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke; Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke; valamint Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora. A zsűri tagja Tóth Balázs, az ÉMI Nonprofit Kft. értékesítési csoportvezetője; Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék nyugalmazott docense; Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze és Viszlai József, Miskolc korábbi főépítésze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top