Otthon

Kerttrend 2017: Viszlát, beton! Helló, natúr!

Szakértők szerint a 2017-es év kertdivatját a természetesség fogja uralni. Hódítanak majd a természetes megoldások és anyagok. Szóval ha szereted a természetközeli ötleteket, natúr kerti dekorációkat, díszeket, akkor ez az év neked szól!

Hogy mi várható a 2017-es kerttrendeket illetően? Miben érdemes gondolkodni, mit érdemes beszerezni idén a kertekbe? Elmondjuk!

Kert trend 2017: vissza a természethez

Őshonos növények

Idén nagyobb figyelmet kapnak az adott táj kipróbált, bevált őshonos növényei. Harsány, makulátlan gyep a közel 40 fokos nyarakon csak azokban a kertekben lesz, ahol kiépített öntözőrendszer található. Ahol az állandó, folyamatos öntözés nem megoldott, ott a gyep helyét a virágágyások, sziklakertek és kavicsos kertrészletek veszik át. 

Természetes környezet

2017-ben a minimalista szemléletmódot felváltják az “igazi” kertek. A betonfelületek helyett szórt kavicsos járdák, igénytelen műanyag virágládák helyett fadézsák, kerámia kaspók kapják a főszerepet. Az anyagokat tekintve sokkal több fa és kő lesz látható a kertekben.

Kert trend 2017: vissza a természethez

 

 A nyugalom szigete

Folytatódik a tavaly elkezdődött trend, miszerint a kert egyre inkább az a hely lesz, ahova jólesik visszavonulni, ahol a rend, a harmónia uralkodik. Idén két alapirányzat erősödik meg: az egyik a pihenéshez és a kertészkedéshez készülő kertek gyarapodása, a másik a “kertészkedés nélküli” kertek előtérbe kerülése, ahol a főszerep a pihenésé lesz.

Kert trend 2017: vissza a természethez

A zöldség-gyümölcs termesztés éve

Az idei kert fontos szereplői lesznek a zöldségek és a gyümölcsök. A fűszernövényekről se feledkezzünk meg, amelyek egyre gyakrabban kerülnek kaspókba a teraszokra vagy a dézsakert növényei közé!

Kert trend 2017: vissza a természethez

Függőleges kertek divatja

Az elmúlt években egyre gyakoribbak a kifejezetten kis méretű kertek, gyakorlatilag aranykorát éli a balkonkertészkedés is. Ma már nem jelent problémát a szűkös helyek kihasználása a teraszon, a növények felfelé terjesztése könnyedén megoldott. 

Kert trend 2017: vissza a természethez

Pozsgásmánia

A pozsgások már nemcsak a sziklakertekben, hanem minimalista lakásokban vagy akár vágott virágcsokrokban is divatosak. Nagy előnyük, hogy nagyon igénytelen növények, kicsi a helyigényük, és jól alkalmazkodnak a száraz időjáráshoz. 2017 nagy jolly jokere ez a növény.

Kert trend 2017: vissza a természethez

Strapabíró növények

Egyre szélsőségesebb és szárazabb az időjárásunk, ami hosszú távon megváltoztatja a sikeresen termeszthető növények körét. Felértékelődik a strapabíró, szárazságtűrő növények szerepe. Ha nem szeretnél heti rendszerességgel ültetgetni, érdemes néhány, a klímához alkalmazkodó fajt beszerezni a kertedbe!

TIPP: A közösségi kertekben akár a város közepén is hódolhatunk a kertészkedésnek egy-egy parcella bérlésével!

A színek közül előtör majd az arany, de népszerű lesz még a sárga, és hódítani fog minden olyan szín és évelő, amely megtalálható a vadvirágos réten. A színek, formák és kialakítások rendezőelve idén egyértelműen a harmónia lesz!

Olvass még kert témában az NLCafén!

(Forrás: kertmanufaktura.blogspot.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top