Otthon

Itt a balesetmegelőző “okos” sisak bringásoknak!

Sisakba épített aktív balesetvédelmi technológiát fejlesztett ki a kerékpáros-gázolások megelőzésére az Ericsson, a Volvo Cars és a POC védőfelszerelés-gyártó vállalat.

A cégek együttműködésében kifejlesztett aktív védelmi technológia adatkapcsolatot létesít az alkalmazással ellátott Volvo gépkocsi és a kerékpáros sisak között, és mindkét felet riasztja, ha túl közel kerülnek egymáshoz.

A technológia olyan széles körben alkalmazott kerékpáros okostelefon-alkalmazás, mint például a Strava vagy valamely más hasonló alkalmazás pozícióadatait osztja meg a jármű elektronikájával a Volvo saját felhő rendszerének közvetítésével.

Amennyiben a pozícióadatok alapján ütközésveszélyes helyzet alakul ki, a rendszer mindkét felet figyelmezteti. A járművet pedig le is fékezi amellett, hogy a vezetőt a szélvédőre kivetített kijelző, a head-up display (HUD) révén tájékoztatja a kerékpáros helyzetéről. A rendszer előnye, hogy olyan esetben is láthatóvá teszi a kerékpárost a vezető számára, amikor az az út- és fényviszonyok, az időjárás, illetve a jármű holttere miatt nem lenne lehetséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top