Otthon

Jövőre fizetni kell az öntözővízért

Szerencsére az első 50 ezer köbméter ingyenes, aki rizst termeszt vagy hallal foglalkozik, annak 150 ezer köbméter a limit.

Idén – egy uniós döntés miatt – Magyarországon is be kellett vezetni a felhasznált vízmennyiség után fizetendő járulékot a gazdáknál. A Magyar Idők arról ír, hogy a vízkészletjárulék kiszámításához kézikönyvvel segítenek a hatóságok.

 

Ugyanis a teher számításához használt képlet szorzója több tényezőtől is függ. Más és más díj vonatkozik például a különböző célú vízhasználatokra, ahogyan a felszíni és a felszín alatti vizek után is különböző összeget kell fizetni.

Eredetileg 2016. július 1-jétől kellett volna megfizetniük a gazdáknak a díjat, de az agrárkamara közbenjárására a határidőt októberre tolták, így a gyakorlatban már csak a jövő évben felhasznált mennyiség után kell díjat fizetniük a termelőknek.

Az öntözés esetében az első 50 ezer köbméter ingyenes, ahogyan 150 ezer köbméter alatt a rizstermesztésben és a halgazdálkodásban érdekelteknek sem kell fizetniük. A kedvezmény a tartósan vízhiányos időszakokra is vonatkozik – olvasható a lapban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top