Otthon

Így képzelték a jövő irodáját 1969-ben

Mindig vicces több évtized távlatából visszatekinteni, hogy milyennek gondolták a jövő modern technikáját 10, 20 vagy épp 50 évvel korábban. Lássuk, mit gondoltak a munkavégzés jövőjéről szűk fél évszázaddal ezelőtt.

A jövő irodáját egy 1969-ben, Hannoverben megrendezett kiállításon rendezték be, és annyira nem is lőttek mellé, ahogyan a fotó tanúsítja. Bár nem számítógépet látunk a képen, arra jó érzékkel éreztek rá a tervezők, hogy a jövő embere rengeteg időt fog a képernyők előtt tölteni.

Az űrhajókonzolra emlékeztető asztal mellett, amely kicsit úgy néz ki, mintha egy tévés vágópultot kettévágtak volna, ergonomikusan kialakított székben foglalhat helyet az irodai dolgozó. Bizonyára kényelmesnek és hatékonynak találták a középen kettéválasztott asztalt, ez azonban azzal járt, hogy a billentyűzetet is elfelezték középen. Kérdés, hogy arra gondoltak-e, hogy az asztalon esetleg írni is kell időnként, persze elképzelhető, hogy a papírmentes iroda álma már 1969-ben is foglalkoztatta a formatervezőket és belsőépítészeket.

A jövő irodája 1969-ből (Fotó: Tumblr)
A jövő irodája 1969-ből (Fotó: Tumblr)

Igaz, a képen nem számítógép látható, az asztal felszereltsége ugyanis a hannoveri kiállítás leírása szerint két tévéképernyőből, egy videomagnóból, egy fénymásolóból és egy elektronikus írógépből állt. Fontos azonban megjegyezni, hogy az álló helyzetben lévő képernyőkről arra lehet következtetni, hogy már a XX. század közepén is érezték, hogy így kellemesebb hosszabb szövegeket olvasni, illetve tulajdonképpen a táblagépek elődjének is tekinthető.

Az pedig egyenesen biztos, hogy aki egy ilyen munkaállomáshoz ül le dolgozni, egész nap úgy érezheti, mintha legalábbis az Enterprise űrhajó pilótája lenne. Menő!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top