Otthon

5 házi praktika a szép és egészséges szobanövényekért

A tél nem csak nekünk, embereknek megterhelő, szobanövényeinket is megviseli. Néhány régi házi praktikával azonban megelőzhetjük a bajt. Fogadjátok meg McMenemy Márk tanácsait!

1. Találjuk meg számukra az ideális helyet!

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy növény a lakás melyik szegletében kerül elhelyezésre! Sokszor néhány centiméteren belül is nagyon eltérőek lehetnek a fény- és hőviszonyok. Tehát ha egy növénnyel sehogy sem boldogulunk, érdemes egy-két új helyet kipróbálni a lakásban, mielőtt lemondanánk róla.

2. Sör és vizes tej

Havonta törölgessük át a leveleiket egy kis sörrel vagy vizes tejjel! Ettől nemcsak szép fényesek lesznek, de a kártevőket is elpusztítjuk.

3. Ecet

Az ecetet más problémák, például rozsdagomba ellen is használhatjuk. Minden liternyi permetezővízhez adjunk egy evőkanál ecetet!

4. Fokhagyma

Sajnos akadnak olyan kártevők, amik a növények talajában húzzák meg magukat, és ott csinálnak nagy kárt. Ezek ellen hatásos lehet néhány gerezd fokhagymát a 2-3 centi mélyen a földbe dugni. 

5. Kávézacc

Ha növényeink egészségesek, akkor ellenállóbak is! Ez pedig nem lehetséges megfelelő táplálás nélkül. Keverhetünk például a földjükbe lefőtt kávézaccot! Így nem csak rengeteg hasznos ásványi anyaggal látjuk el a növényt, de a talaj szerkezetét is javítjuk.

Olvass még több cikket szobanövényekről itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top