Otthon

Szekrény talpig sminkben

A smink csodákra képes. Igaz ez akkor is, ha egy rossz bőrben lévő bútorról van szó, mert ecsetvonásainkkal kihangsúlyozhatjuk a legelőnyösebb és legszebb részleteit. Megmutatjuk, hogyan csináld!

Mindannyian, akik ecsetet ragadunk, szeretnénk a legjobbat kihozni a festésre kiszemelt tárgyból. Többnyire az otthonunk stílusából és színvilágából merítünk ehhez inspirációt, de van, hogy maga a bútor kínálja a megoldást. Például a népszerű ónémet darabok, mert a dúsan faragott ajtók, a párkányszerű felső tagozatok és a látványos oszlopok mind olyan szép és részletgazdag díszek, amelyeket a sminkeléshez hasonlatos szárazecset-technikával gyönyörűen kiemelhetsz. Igaz, hogy ez a festési technika türelemre int, ám ha jól csinálod, végeredményként új karaktert kap és évtizedekkel megfiatalodik a bútorod.

Szekrény talpig sminkben

 Ami szükséges:

  • egy díszesen faragott bútordarab
  • krétafesték háromféle árnyalatban
  • világos és sötét vaksz
  • csiszolópapír
  • ecset, puha rongy

Kezdd a lábaknál!

Szinte biztos, hogy az öreg bútorok lábában kárt tett a szú, amitől instabillá válik. Lehet készen vásárolni és esztergáltatni is újakat, a csere nem csupán a billegést, de sokszor az ajtók beállítását is megoldja.

A színválasztás fortélyai

  •  Krétafestékből a több mindig több. Harmonikus viszont akkor lesz az összhatás a koptatás, antikolás után, ha ugyanannak a színnek az árnyalatai tűnnek elő.
  •  Egy fehér papírlapra csöppents a választott festékekből, és kissé keverd össze a határaikat. Így letesztelheted, hogy illenek-e egymáshoz.
  •  Két árnyalatot, tehát két réteg festéket elegendő felvinni a bútorra, főleg akkor, ha nem szeretnéd a finom faragást elfedni. Végül jöhet a leheletvékony, részletkiemelő fehér festékréteg.

Lépésről lépésre

Távolítsd el a régi festéket. Egy nagy szekrényen könnyebb lefektetve dolgozni, amit a lábcsere is indokol. Csiszolóvásznat, a makacs bevonathoz pedig festékoldót használhatsz, arra azonban figyelj, hogy a faragott részeket ne sértsd meg. Mindig kesztyűben és maszkban csiszolj!

A por- és zsírmentesített fafelületre felkenheted az első, majd száradás után a második festékréteget. Fontos, hogy a bútor minden részét ugyanannyiszor fesd le, mert ha egyes helyeken vastagabb a festék, attól vetemedhet a bútor.

Szekrény talpig sminkben

Visszacsiszolás és portalanítás után szárazecset-technikával emelheted ki a bútor legszebb részeit. Ehhez talpra állítva és szemből kell látnod a bútort, hogy egyformán dolgozhass mindkét ajtófronton. Nagyon kevés fehér festéket önts ki egy tálkába, ütögesd bele függőlegesen a sűrű szálú ecset hegyét. Száraz papírtörlőn, mindig tiszta felületre nyomkodva távolítsd el a jó részét – annyi maradjon csak rajta, mintha sminkelnéd a bútort –, és így beecsetelheted a mintákat. Húzd ki az éleket.

Szekrény talpig sminkben
Szekrény talpig sminkben

A védőréteget képező világos vakszon kívül a sötétet itt-ott a repedések hangsúlyozására használhatod.

Szekrény talpig sminkben
Szekrény talpig sminkben

Tipp: A régi fogantyúkat érdemes megcsiszolni, mert akár rézszerelvényeket is rejthet a festékréteg. Szárazecset-technikával és vaksszal kezelve illik majd a bútorodhoz.

Szekrény talpig sminkben

(Fotók: Csíkszentmihályi Márton, Gergely Andrea)

Szekrény talpig sminkben

A teljes cikket a Praktika magazin novemberi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu.

További érdekességek a lapból:

Koszorúkkal díszítünk 

Hagyomány: táska kalotaszegi hímzéssel

Készítsünk rénszarvast

Vendégségben a Bíborlaborban

Hatszögek a hálóban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top