Otthon

A sokoldalú parafa

Mostantól nemcsak borosüveg dugójaként vagy padlóburkolóként találkozhatsz a parafával, mert – újfajta feldolgozásának köszönhetően – akár ékszert is készíthetsz belőle.

Parafaszövet, -szalag, -golyó és öntapadós parafapapír, csak néhány a legújabb hobbialapanyagok közül, amelyek ezentúl megmozgathatják a kreatív alkotók fantáziáját. A legizgalmasabb ezekben, hogy lehetőséget adnak olyan dolgok készítésére is, ami eddig kivitelezhetetlen volt a préselt parafalapok törékenysége miatt. A parafaszövet tulajdonképpen egy nagyon vékonyra – alig fél milliméteresre – vágott parafalap, amit hordozóanyagra ragasztanak fel. Táskák, pénztárcák, telefon- vagy tablettokok varrhatók belőle, a merészebbek pedig akár egy csokornyakkendővel is megpróbálkozhatnak. A parafából készült zsinórból és golyókból ékszereket alkothatsz, az öntapadós parafapapír és -matrica pedig kiváló arra, hogy képeslapokat, füzetborítókat dekorálj velük. 

Hogyan kezeld? Ha a parafaszövet meggyűrődik, kis hőmérsékleten, másik anyagon keresztül átvasalhatod. A szennyeződést nedves ruhával töröld le, de ne tedd vízbe, mosó- és szárítógépbe.

Akár a papír

Ünnepre hangoló külsőt adhatsz a legegyszerűbb kinézetű füzetnek is öntapadós parafa papírból kivágott adventi motívummal és parafa-matricafelirattal. A ragasztós hátoldalú hordozópapírra kasírozott rendkívül vékony parafát vághatod, tépheted, lyukaszthatod, de festhetsz, rajzolhatsz és pecsételhetsz is rá.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Szövethatás

A bőrhöz hasonló parafatextilre ugyanúgy tekinthetsz, mintha szövet lenne, szabhatod, kézzel és géppel is varrhatsz belőle. Kétféle vastagságban találod meg, 0,5 mm-es és 0,8 mm-es közül választhatsz, attól függően, mit varrnál belőle. Bár a vékony parafa réteget egy hálós hordozóanyagra dolgozzák rá, érdemes filccel vagy más textillel még merevíteni, hogy tartása legyen. A tablettok béleléséhez puha barkácsfilcet ajánlunk, ez kellő tartást ad a toknak, és az eszközt is védi. 

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Parafazsinórból

A keskeny, ám strapabíró parafaszalagokból ékszereket, kulcstartót készíthetsz, kombinálhatod parafa- vagy egyéb természetes anyagú gyöngyökkel, kiegészítőkkel. Ehhez a karkötőhöz jól illenek a fagolyók. 

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
A sokoldalú parafa

A teljes cikket a Praktika magazin novemberi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu.

További érdekességek a lapból:

Koszorúkkal díszítünk 

Hagyomány: táska kalotaszegi hímzéssel

Készítsünk rénszarvast

Vendégségben a Bíborlaborban

Hatszögek a hálóban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top