nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Négy megyét is elleptek a mezei pockok

Négy megyét is elleptek a mezei pockok

Pocok elleni védekezésre figyelmeztetnek a növényvédelmi szakemberek, mert a kis állat képes minden növényt letarolni, ami az útjába kerül.
NLCafé
f Ajánlom

Elsősorban Békés, Bács-Kiskun, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében növekedett meg a mezei pockok száma. A Szabad Föld cikke szerint a “gócosan ruderális területeken, zöldség kultúrákban és évelő pillangósokban” szaporodtak el a kártevők.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei szerint mielőbb el kell kezdeni felmérni a fertőzött területeket, mert a magas pocokszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az álló kultúrákra.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A helyi védekezés szükségességéről a felmérés eredménye alapján kell dönteni. A védekezési mód megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét: ne csak a növényvédő szeres, csalétkes védekezésre gondoljanak, a megfelelő mélységű talajművelés, a ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák is nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében – olvasható a Szabad Földben.

Megosztás Facebookon