Otthon

Változik a klíma – így készülj a rossz időkre, ha tetőt építesz

A változó klíma miatt egyre nagyobb terhelést kell kiállni a tetőknek, és ez a terhelés a jövőben csak nőni fog a szakértők szerint. Lássuk, mit tehetünk azért, hogy egy emberöltő múlva is megbízhatóan "működjön" a tető a fejünk felett!

A pusztító erejű szélviharok és jégesők, valamint az extrém hőmérséklet különbség a nyarak és a telek között a korábbinál sokkal nagyobb mértékben igénybe veszik a tetők ellenálló képességét. Az elkövetkező években az előrejelzések szerint az időjárási viszonyok még szélsőségesebbé válnak, és könnyen előfordulhat, hogy azok a tetők, amik ma gond nélkül kiszolgálnak minket, 20 év múlva már nem tudnak megfelelni a környezeti kihívásoknak. Érdemes ezért a most épülő vagy felújítandó tetők tervezésénél ezt a szempontot is komolyan mérlegelni. A gondos előrelátás nem csak biztonságot nyújt majd, de kifizetődő is lesz, ráadásul nem jelent az építésnél jelentős extra költséget.

Változik a klíma - így készülj a rossz időkre, ha tetőt építesz

 

Betoncserép legyen vagy kerámia?

Bár a modern technológiának és az innovációnak köszönhetően ma már a kerámia- és a betoncserepek ellenállósága közötti különbség egyre csökken, sok tetőfedő szakember még mindig alkalmasabbnak tartja a betoncserepeket az extrém időjárási hatások kivédésére. A végső választ a tetőfedő mester illetve a gyártó szakértője tudja megadni erre a kérdésre, hiszen jelentősen befolyásolják a választást a tető különféle paraméterei. A döntés előtt ezért mindenképpen konzultáljunk a gyártóval is.

Gondolkodj komplett tetőrendszerben

A tető nem csak a cserepekből, gerendákból és a lécekből áll, hanem – akárcsak a ház többi része – egy komplex rendszer, aminél nagy jelentőséggel bír a kisebb alkotóelemek és alkatrészek minősége és megléte is. Sokszor elhanyagoljuk ezeket, és vannak, akik takarékossági okokból ki is hagynak egyes alkatrészeket. Ilyen például a viharkapocs, ami nagyobb ellenálló képességgel ruházza fel a tetőket az intenzív viharokkal szemben, és mindössze néhány ezer forintos többletköltséget jelent. A viharkapcsok megfelelő elhelyezését egyébként pontos és alapos számításoknak kell megelőznie, amit ma már a profibb gyártók kifejezetten erre a célra fejlesztett számítógépes szoftverrel végeznek el. Érdemes rákérdezni, hogy a kiszemelt tetőcserép gyártójánál és forgalmazójánál használnak-e ilyen megoldást – mert ha igen, az magas színvonalú munkára és hozzáértésre utal.

De nem csak ebben a kérdésben érdemes törekedni a profi megoldásokra és magas minőségű anyagokra, hanem minden egyes szerkezeti elemnél. Mivel a tető egy komplex rendszer, amely számos kisebb nagyobb alkotóelemből épül fel, tanácsos ugyanattól a gyártótól beszerezni a “hozzávalókat”, mert ez nyújt garanciát a kompatibilitásra, és nem a tetőn állva derül majd ki a mestereknek, hogy például a szellőzőelemek nem illeszkednek pontosan a cserepekhez.

 

Olvass még több cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top