Otthon

Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerjétek meg magyar dizájnerek csodalámpáit

Búza Krisztina már az egyetem alatt elkezdte kikísérletezni kézzel és különleges technológiával készített lámpáit. A kis lámpákba csempészett fények pedig egyszerűen varázslatosak. Krisztina munkái mellett Anna és Enikő alkotásai is egészen elképesztőek! Ismerjétek meg őket!

Búza Krisztina csigalámpái nemcsak egyediek, de különlegesek is, készítőjüktől ugyanis egy parányi varázslatot is kapnak. Hogyan születtek meg ezek a csodalámpák? Milyen anyagból készülnek? Búza Krisztinával többek között ezekről is beszélgettünk!

Levél Lámpa
Levéllámpa

Olvass még több cikket lámpa témában itt az NLCafén:

Hogy jött az ötlet, hogy ilyen különleges kialakítású lámpákat készíts?

Engem a kreativitás folyton visszavezet az organikus formaalkotáshoz, a természet szerves képződményeihez. Mindig gyűjtöttem a természetben előforduló kincseket. A kavicsok, szikladarabok, uszadékfák, gyökerek, csigák és kagylók formai változatossága inspiráló számomra. A 90-es évek elején a Szépművészeti Múzeumban egy Henry Moore-életmű kiállításon hatalmas élményt adott az ember méretű grafikák, szobrok, anyag-forma tanulmányok között sétálni, átélni közelségüket. Az egyetemi évek alatt jöttek az első kísérletek, és hamar kiderült, hogy a rugalmas fémháló palást lehetővé teszi, hogy organikus, biomorf formák szülessenek az anyagtársításból.

Komód lámpa
Komódlámpa
A komód lámpa csodaszép fényjátéka
A komódlámpa fényjátéka

A másik fontos irányelv a játékosság, az interaktivitás. Hogy a dizájntárgy formailag is változtatható legyen az egyéniség, hely és hangulat szellemében. A legtöbb kislámpám mind falon, mind síkon, asztalon elhelyezhető. Ezen ideák ötvözetéből születtek meg az első prototípusok, s vált a védjegyünkké a csigalámpa spirális formája és átformálható palástja. Természetesen sok egyéb lámpát is készítünk, legyen az mennyezeti, padló- vagy állólámpa.

Asztali struktúra lámpa

Még egy csodaszép komódlámpa

Ezeket a különleges lámpákat kézzel gyártjátok le?

Igen, minden egyes porcikája kézzel készül ezeknek a lámpáknak. A fémháló formázásától, szabásától a cellulózpép készítéséig, színezéséig majd maga a folyamat is, ahogy a két anyag kapcsolódik egymással, kézi munka. Pont ezért is igazán személyre szabható a kért lámpa, hiszen a legtöbb folyamat szabályozható. Arról nem is beszélve, hogy a legkörnyezetbarátabb energia egyben. A manufaktúrajelleg, a kis szériák kidolgozottsága felel meg leginkább a minőségi elvárásainknak. Ugyanakkor van még hová fejlődni, az egyre korszerűbb eszközök beszerzése is fontos cél.

Csigalámpák, avagy szerelem első látásra:

Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd Búza Krisztina különleges lámpáit
Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd Búza Krisztina különleges lámpáit
Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd Búza Krisztina különleges lámpáit
Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd Búza Krisztina különleges lámpáit

Milyen anyagból készülnek a lámpák?

Napjainkra kiforrott a kézműves-technológia: a hosszú szálú facellulóz és a fémháló ötvöződik egymással. A facellulóz egy nagyon különleges anyag. A skandinávok egyszerűen csak “zöld aranynak nevezik”, és számos felhasználási módozata ismert, kezdve a 3D nyomtatástól a hangszigetelésig, de textilalapanyag is többek között.

Rombuszlámpa egy modern lakás központi eleme lehet.
A rombuszlámpa egy modern lakás központi eleme lehet.
Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd Búza Krisztina különleges lámpáit

Melyik a kedvenced és miért?

Nehéz egy kedvencet mondani, mert amikor az első prototípusok készülnek, mindig éppen azzal vagyok elfoglalva, leköti az alkotókedvemet. Ami nagyon izgalmas számomra, az a csigalámpa útja, ahogyan egy autonóm plasztikából elindult anno a forma letisztulása, a sok fázis is érdekes volt, az átmenetek, a funkció-esztétika-idea kiteljesedése.

Az idei év termése a “mag”-lámpa. Úgy érzem, most ez is sok lehetőséget, meglepetést tartogat, mivel formailag még egységesebb, letisztultabb, a felületi mintázatok igen változatosak lehetnek.

Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd Búza Krisztina különleges lámpáit
Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd Búza Krisztina különleges lámpáit
Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd Búza Krisztina különleges lámpáit

Van olyan lámpád, amihez különleges történet is társul?

Talán az egyik utolsó kérést, ötletet emelném ki, amely a lámpák fényszínéhez kapcsolódik: legtöbb lámpám kérhető színes, kevert fényekkel. Régóta ismerjük már a színek hangulatteremtő hatását. Sokszor kérnek tőlem türkizt, amely a megfáradt estékbe csihol még vitalitást, és a különböző erősségű lilák relaxáló fénye a másik nagy favorit. Egy nap azonban egy fiatal lány hívott fel azzal, hogy keresztelőre hivatalos. A baba még csak pár hónapos, és szeretné, ha olyan fényt kevernék a csigalámpába, amely a magzati fényeket idézi fel, hogy újra átélje azt a biztonságot, nyugalmat, amit csak az a közeg adhat meg. Ezért aztán arra gondolt, hogy fehér és piros kombinációjú fény lenne ideális a csigalámpába. Így született meg ez a különös, emlékezetes kívánság. 

Kattints a galériánkra a többi csodalámpáért:

Megnézem
Összes kép (1)

(Fotók: www.cellunett.com)

A környezettudatosság hírnökei

Annyi biztos, hogy Kriszta lámpái ámulatba ejtőek, de Kaszanitzky Anna alkotásaitól is garantáltan leesik az állad.

Több különböző technikával dolgozunk, amilyet éppen az adott feladat, kigondolt terv, a felhasznált anyag megkíván. Főbb inspirációs forrásaink a természeti formák, jelenségek, a geometriai struktúrák, talált tárgyak, hulladékok. Igyekszünk környezettudatosan dolgozni, újrahasznosítani, amit csak lehet. Ebből adódóan nagyon sokféle anyaggal dolgozunk: papír, üveg, fém, textil, fa, műgyanta, üvegselyem… de a kedvenc a papír. Több különböző technikát dolgoztunk ki arra, hogy a papírt áttetszővé, időtállóvá tegyük. Tulajdonképpen minden itt készülő lámpa egyedi, egy külön világ” – mesélte munkáiról a KanguLUM márka alapítója, Anna. 

Nézd meg Kaszanitzky Anna szépségeit:

Megnézem
Összes kép (1)

“Előfordult már, hogy az alapmintát egy kabát vagy egy kárpit mintája adta” – Ismerjétek meg Kiss Enikő lámpáit

Az egyetemen kezdtem el agyaggal dolgozni. Elsősorban az a technikai és mitológiai háttér érdekelt, mellyel a régvolt kultúrák alkották meg agyagtárgyaikat, és mely meghatározta a mesterség társadalmi és kulturális hátterét. A különböző kultúrák tárgyainak rekonstrukciója mellett elkezdtem érdeklődni a szabad alkotás iránt is, és elkezdtem dísztárgyakat készíteni” – mondta munkáiról Kiss Enikő. 

Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd meg Búza Krisztina különleges lámpáit

“A lámpákban az agyag és a fény, a forma és a fény összjátékát szeretem. Munka közben meghagyom az agyag szabadságát, hagyom érvényesülni, figyelem, mit mond. Úgy gondolom, minden darab nyers agyag tudja, hogy mivé akar válni, milyen formát szeretne magának, így én mintegy eszköz vagyok ennek a formának a megvalósításához, és hozzáadom a magam részét.”

Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd meg Búza Krisztina különleges lámpáit

“Lámpáim elkészítésénél nagyon fontos a szín megválasztása is. Igyekszem úgy mázazni, hogy akkor is dekoratív legyen, amikor nincs felkapcsolva. Nemegyszer elég hosszú idő telik el a nyers és a mázas égetés között, amíg a már kész lámpa megválasztja a saját színét.

A lámpák teste korongozással készül, az áttörést kézzel készítem. Az áttört mintákhoz néha a legváratlanabb helyről jön az ihlet. Előfordult már, hogy az alapmintát egy kabát vagy egy kárpit mintája adta, és ezt fejlesztettem tovább agyagra. De arra is volt példa, hogy álmomban állt össze egy minta, és a kész mintával a fejemben ébredtem. A végeredmény pedig a formába öntött fény…” – mondta Enikő.

Csigalámpákba kevert csodafények – Ismerd meg Búza Krisztina különleges lámpáit

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top