Otthon

Tetőtér trükkök – izzadás helyett szigetelés

8 fok nem tűnik túl soknak, de ha arról van szó, hogy nyáron 30 fokos vagy 22 fokos szobában kell aludnod, mindjárt óriási lesz a jelentősége! Márpedig egy egyszerű tetőszigetelés is ennyit számít, ha pedig még arra is ügyelsz, hogy milyen cserepet tetetsz a házadra, még kevesebb lesz gondod a tetőtér nyári felmelegedésével és téli lehűlésével.

A tetőtér jó dolog – főként azért, mert megvan a maga romantikája, arról nem is beszélve, hogy világos és még panorámád is van – de ezzel együtt vannak hátrányai is. Például sokkal könnyebben felmelegszik, sőt egyenesen elviselhetetlenné is válhat a hőség a meleg nyári napokon ahhoz, hogy itt lakj, télen pedig jóval hamarabb lehűl, és hidegebb lesz, mint a ház alsóbb szintjei. Ezzel a gonddal sok tetőtér tulajdonos küszködik, és télen extra fűtéssel, nyáron pedig a klímaberendezés állandó járatásával próbálja meg kordában tartani a hőmérsékletet. Ez is egy megoldás, de hosszú távon igencsak költséges, ráadásul van helyette jobb is! Íme pár lehetőség, amivel igazán lakhatóvá teheted a tetőteret.

Tetőtér trükkök – izzadás helyett szigetelés

Tetőtér szigeteléssel sok pénzt takaríthatsz meg

A tetőn hatalmas mennyiségű hő szökhet el, ha nincs rendesen szigetelve, ezért télen a tetőtérben található helységek jóval hidegebbek. Ennek meg is vannak a következményei: párásodás, extra fűtésszámla és huzat nehezíti az életet itt. De nyáron sem járunk jobban, sőt, már a késő tavaszi napsugaraktól is úgy felhevül a tető, hogy képtelenség megmaradni alatta, arról nem is beszélve, hogy túl sok külső zaj jut be a házba és jóval több por is beszivárog a szigeteletlen tetőn át. Az első és leghatékonyabb dolog ezért, amit a jó klímájú és komfortos tetőtér érdekében tehetsz az, ha már az építéskor gondosan leszigetelted egy hozzáértő szakember tanácsait követve. Ez már önmagában is akár 8-10 fokkal is javíthatja a tetőtér klímáját nyáron, ráadásul az igazán profi szigetelések olyan hőtükrös alátétfóliát is alkalmaznak, és 83%-ban visszaveri a Napból érkező infravörös sugarakat, és így ezzel akár újabb 3 °C-os hőmérséklet-csökkenés is elérhető a tetőtérben. Természetesen télen hideg ellen is kellő védelmet nyújtanak ezek a modern hőszigetelő anyagok, amikkel a hő veszteség és fűtésköltség akár 80%-kal is csökkenhet. De legyél körültekintő: szigetelés és szigetelés között is nagy különbség van, és ha már egyszer belevágsz, nem érdemes spórolni a minőségen, mert amennyit megtakarítasz, annyival többet költesz majd el a fűtésszámládra.

Jó cserép alatt hűvösebb van

A szigetelésen kívül a jó cserép a másik rendkívül hatékony dolog, amivel távol tarthatod a nagy hőséget a tetőtérből. Egyes cserepeket kifejezetten úgy terveztek meg, hogy minél nagyobb mennyiségben visszaverjék a Napból érkező infravörös sugarakat – a hétköznapi cserepekhez képest akár ötször jobban! –, és így jóval kevésbé forrósodnak fel. Míg egy meleg nyári napon a normál cserepek akár 80 fokosra is felmelegszenek, addig ezek a cserepek 60 fok körül maradnak, és alattuk is akár 20 fokkal is hűvösebb lehet. Egy jó szigeteléssel kombinálva ez már kifejezetten kellemes klímát biztosít a tetőterekben még a legnagyobb kánikulában is.

Tetőtér trükkök – izzadás helyett szigetelés

Növények a jobb hőérzetért

Könnyebben bevethető trükk a hőérzet javítására, ha növényeket teszel a tetőtérbe. Itt általában sok a napfény, ezért minél lombosabb, nagyobb levelű növényeket telepíts be: ezek javítják a levegő minőségét (oxigént termelnek és megfogják a szálló porszemcséket), és emelik a levegő páratartalmát is. A magasabb páratartalmú pedig a levegőt melegebbnek érezed, ezért akár 2-3 fokkal is alacsonyabbra állítható a termosztátot, mégsem fogsz fázni, de közben takarékoskodsz a fűtéssel. Arra azonban ügyelj, hogy ne vidd túlzásba a párásítást, mert az növeli a penészgombák elszaporodásának esélyét: az az ideális, ha 40-60 százalék között van a szoba páratartalma. A növények mellett optikai hőérzet javítóként használhatsz meleg színű kárpitokat, szőnyegeket és függönyöket is. 

Olvass még több cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top