Otthon

Hogyan legyen szép, de biztonságos is az otthonod? (x)

Minél nagyobb a választék, annál nehezebb a dolgunk, ha szeretnénk otthonunk újjávarázsolni. Laikusként viszont nehéz megítélni, mivel fedjük a tetőt, ha tartós, biztonságos, de szép végeredményt szeretnénk.
Hogyan legyen szép, de biztonságos is az otthonod?

A földrajzi elhelyezkedés és az épületek magassága meghatározza, milyen fedőanyag típust válasszunk. Természetesen ezen a téren is vannak divatirányzatok: a modern minimalista építészeti trendekhez igazodva a tetők hajlásszöge laposabb lett az elmúlt 3-4 évben. Közkedvelt például az úgynevezett 7 fokos tető. A hagyományos vöröses színek mellett egyre keresettebbek a sötét színek, például az ébenfekete.

Csakhogy egy tetőnek nemcsak szépnek, hanem tartósnak és biztonságosnak is kell lenni. A kerámiacserepet többnyire azok választják, akik az esztétikumot tartják fontosnak. A palatető, a közhiedelemmel ellentétben legalább annyiba kerül, mint a kerámiacserép, de nem rendelkezik annyi előnyös tulajdonsággal. A fémlemez fedések szép esztétikai élményt nyújtanak, de költségesebbek és szélsőséges időjárási körülmények között könnyen sérülékennyé válik a tető.

Az új építéseknél ma már a legelterjedtebb tetőfedő anyag a beton, amely nemzetközi hatósági vizsgálatok szerint többször tartósabb, mint a többi fedőanyag. A betoncserepek mérettartóak, átlagosan 50%-kal nagyobb a törőszilárdságuk az égetett tetőcserepekkel szemben, emellett színtartóak, fagyállóak, nagy a vízzáró- és zajcsillapító képességük. Az sem mindegy, mennyire ellenálló a tető a szélsőséges viharokban. A Bramac például, a tetőfedőanyag-gyártó cégek között egyedülállóan, szélcsatornában teszteli a termékeit, hogy azok minél ellenállóbbak legyenek.

Persze senkitől nem várható el, aki nem végzett építőipari szakiskolát, hogy egymaga hozzon felelősségteljes döntést egy ilyen kérdésben. Sokat segít, ha végiggondolod, milyen tetőt szeretnél, mielőtt szakemberhez fordulsz. A tobbmintcserep.hu oldal, például végigvisz a teljes döntési mechanizmuson, és akár kivitelezőt is kereshetsz itt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top