Otthon

Csináld magad: ennivaló gyűrűk

Nyáron legfeljebb az ember szeme kívánja az édességet, viszont ilyenkor mindennél jobban szeretjük a vidám kiegészítőket és az élénk színeket. Most a Meska két alkotója mutatja meg nekünk, hogyan lehet fánkkal vagy szivárványos nyalókával díszített gyűrűnk.

Húzz fánk- vagy nyalókagyűrűt az ujjadra! Amellett, hogy ezek a cukiságok mutatósak, az ízlelőbimbók helyett a szemet gyönyörködtetik, szóval mondhatjuk, hogy kifejezetten alakbarát édességek. Csanády Juli és Arnold Mónika, két meskás alkotó segít abban, hogy hogyan készíts színes, bohém gyűrűket.

Fánkos gyűrű

           

Csináld magad: édes gyűrűk

Hozzávalók:
• sötétbarna színű süthető gyurma (egy csomag, de ebből most csak nagyon kevésre lesz szükségünk)
• világosbarna színű süthető gyurma (ebből is egy csomag, de kevés kell belőle)
• fehér színű süthető gyurma (egy csomag)
• sütőpapír (amekkora a sütőlap)           
• szike vagy kés
• egy darab hurkapálca
• gyűrűalap (hobbiboltokban vagy interneten rendelhető)
• kétkomponensű ragasztó (egy csomag, de csak egy-egy csepp kell majd)
• esetleg a végére: ékszerlakk

Így készítsd el:

1. Első lépésként készíts két golyót (egy-egy 5 forintos méretűt) a világosbarna gyurmából, ez lesz a fánk alapja, azaz a tésztája. Ezután a golyókat kicsit le kell lapítanod, majd hurkapálcával ki kell lyukasztani mindkettő közepét.

Csináld magad: édes gyűrűk

2. A fehér gyurmát nyújtsd ki nagyon vékonyra.
3. Ezt a fehér réteget simítsd rá a fánk tetejére, ez lesz a cukormáz.

Csináld magad: édes gyűrűk

4. Aztán ennek is lyukaszd ki a közepét.
5. Most sodorj a sötétbarna gyurmából vékony hengert, majd nagyon pici darabokat vágj le belőle késsel vagy szikével. Ezek lesznek a csokidarabok a fánk tetején. Ha csokimázas fánkot szeretnél, akkor a hengert hagyd meg egészben és úgy illeszd a fánk tetejére.

Csináld magad: édes gyűrűk

6. Utolsó lépés: a fánkok kisütése. Körülbelül 20 perc alatt 130 fokon készül el, azaz egyáltalán nem kell agyonsütni. A tepsibe tegyél sütőpapírt, hogy ne ragadjon oda a gyurma.
7. Hagyd a sütőben, amíg kihűl. A kis fánkok esetében ez nagyjából egy félóra. Miközben hűlnek a fánkok, ne nyitogasd a sütőt!

Csináld magad: édes gyűrűk

8. A készre keményedett fánkokat ragaszd a kétkomponensű ragasztó segítségével a gyűrűlapra, így igazán tartós lesz. Előtte még csinosíthatod ékszerlakkal vagy csillámos lakkal, hogy még cukormázszerűbb legyen a teteje.

És készen is van! Jó munkát!


Csináld magad: ennivaló gyűrűkCsanády Juli: “Több színt és mosolyt a világnak”

Juli bölcsész szakot végzett, 32 éves, kétgyermekes anyuka. Gyermekként rengeteget rajzolt, gyöngyöt fűzött és sólisztgyurmázott. Talán innen ered a süthető gyurmák iránti érdeklődése. Ékszerek készítésével 2008 óta foglalkozik. Juli rendkívül optimista, életvidám hölgy.

“Szerintem minden rosszból kikerekedik valami jó, csak egy bizonyos időnek kell eltelnie ahhoz, hogy erre rájöjjünk.”  Tarka, vidám alkotásaival is azt üzeni a világnak, hogy jó lenne, ha mindenki többet mosolyogna. A távlati tervei között szerepel, hogy miután a gyerekek egy kicsit nagyobbak lesznek, a gyurmázást és emellett a varrást is komolyabb szintre emelje és saját üzletet nyisson. Juli alkotásait itt találod meg.

Szivárványos lollipop gyűrű

Hozzávalók:
• süthető gyurma tetszőleges színekben (minden színből egy-egy csomag, de csak egy-egy borsószemnyit fogsz elhasználni belőle)
• gyűrűalap
• erős ragasztó: vagy jó minőségű pillanatragasztó, vagy kétkomponensű, gyantás epoxiragasztó (kb. egy kisujjkörömnyit fogsz elhasználni belőle)

Így készítsd el:
1. A kiválasztott, színes gyurmákból készíts vékony kígyókat! Nagyjából fogpiszkáló vastagságúak legyenek.
2. Ezeket illeszd egymás mellé, “szedd csokorba” és sodord össze. Ezután már csak vékonyítani kell, körülbelül 2-3 milliméteresre. A hossza változó lehet: a rövidebből kis csiga, a hosszabból nagy csiga lesz.

Csináld magad: édes gyűrűk

3. Ha megvan a kívánt vastagság, tekerd össze csigavonalban.

Csináld magad: édes gyűrűk

4. Ha ez megvan, jöhet a sütő! A sütőgyurma csomagolásán található leírás szerinti ideig és hőfokon süsd készre. Ez általában félóra 130 fokon. Sütheted tepsiben vagy jénai tál tetején, de sütőlapon is, ahogyan jólesik. A sütőpapír használata ajánlott.

Csináld magad: édes gyűrűk

5. Ha kihűlt, a hátoldalát érdesítsd meg, hogy jobban tapadjon hozzá a ragasztó. Erre például egy körömreszelő tökéletes célszerszám.

Csináld magad: édes gyűrűk

Csináld magad: ennivaló gyűrűkArnold Mónika, a sokszínű óvodapedagógus

Mónika 26 éves, óvodapedagógusi végzettségű hölgy. Jelenleg egy bölcsődében dolgozik, a Törpike csoport nyolc kicsi lurkójáért felelős. Kedvenc kézműves technikái közé tartozik a süthető gyurma, a gombbehúzás, a laminálás, valamint a gyöngyök, flitterek használata. Saját bevallása szerint “bohém, szivárványos” a stílusa.

Három évvel ezelőtt véletlenül talált rá a Meska oldalára, ahol elkezdte értékesíteni kézműves alkotásait. Azóta több mint ezer alkalommal örvendeztették meg alkotásai a vásárlóit vagy azok szeretteit. Mónika szeret zumbázni, sütni-főzni, nevetni, bohóckodni és vígjátékokat nézni. Mónika alkotásait itt találod meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top