Otthon

Amerikai szőlőkabóca támadására figyelmeztetnek Magyarországon

A szőlőkabóca tönkreteheti a szőlőültetvényeket, ezért a növényvédelmi hivatal a megelőzésre figyelmeztet. Most zajlik a kirajzás.

Online térképpel segít az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A rovar az egész szőlőültetvényt kipusztíthatja.

Jordán László, a hivatal Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy elsősorban a lárvakeléskor, majd a kirajzáskor kell védekezni, ami a múlt héten kezdődött.

A rovart nehéz elsőre megismerni, mert hasonlít a többi kabócához, ezért érdemes szakember segítségét kérni hozzá. Leginkább a szőlő alsó levelein lehet megtalálni.

A Nébih honlapján van egy térképes alkalmazás, ahol lehet látni a kabóca aktuális fejlettségi állapotát az ország különböző pontjain, és azt is, hogy mivel lehet védekezni ellene. 

Mi is az amerikai szőlőkabóca?

Az amerikai szőlőkabóca pete alakban, a kétéves cseren telel át, ahová a nőstények a petéket a foszló kéreg alá helyezik el. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódó, május közepétől egészen július első dekádjáig tarthat. Öt lárvastádium után az imágók az időjárás függvényében július elejétől-közepétől jelennek meg, és egészen szeptember végéig, október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetők. A rajzáscsúcs időjárástól függően július vége–augusztus közepe közötti időszakra esik. Jelentős gazdasági kárt közvetett módon a karantén fitoplazma terjesztésével okoz.

Jordán László elmondta, hogy a szaporítóanyag-előállítás során kötelező védekezni a kártevő ellen, és már készül a jogszabály annak érdekében, hogy termő ültetvényeken is kötelező legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top