Otthon

Kun építészeti hagyományok a Tisza-tónál

A helyszín a páratlan szépségű Tisza-tó vidéke, a ház lakói belgák, a belsőépítész pedig a holland származású Evert Brons, akinek a munkánál jóval többet jelent a környék régi épületeinek megmentése. Történet a százéves kun építészeti hagyományokról és a modern kor emberéről.

Ahogy a legtöbb faluból, Tiszaszentimréről is a városba költöznek a fiatalok. Hátrahagyják az örökül kapott házakat, amelyekre gyakran az enyészet vár. A holland Evert Brons azonban meglátta a szépséget a természeti tájban, az aprócska falvakban és az épületekben – elég volt ehhez néhány nyarat itt töltenie a Tisza-tó környékén.

Fotó: Székely Péter
Fotó: Székely Péter
Fotó: Székely Péter
Fotó: Székely Péter

“Huszonöt évvel ezelőtt épp Ausztráliában laktam, amikor egy napon felhívtam Mészáros Mari szobrászművész barátomat, és megkértem rá, hogy vegyen nekem egy parasztházat a környéken. Hamarosan kaptam két sötét fotót a házamról, amin alig láttam valamit. Ám amikor megérkeztem Tiszaszentimrére, rögtön éreztem, jó helyen vagyok, itt kipróbálhatom magam” – meséli Evert, aki a saját otthona után – immár vállalkozóként – eddig harminchat házat újított fel a településen.

Fotó: Székely Péter
Fotó: Székely Péter

A teljes cikk az OTTHON magazin júliusi lapszámában olvasható. De további inspirációk, lakberendezési

Kun építészeti hagyományok a Tisza-tónál

megoldások és újdonságok találhatók az otthon.com weboldalon is.

További érdekességek a tartalomból:

Mindentudó textíliák

Felújítás művészi igénnyel Sao Paulóban

Kert a természet mintájára

Tengerparti hangulatban a kertben

Teljes átváltozás Nagykovácsiban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top