Otthon

5 nyári ötlet flakonokból

A műanyag palack, legyen az kicsi samponos, nagyobb olajos, netán fogóval is ellátott mosószeres, üresen sem lesz haszontalan. Vágd ki a megfelelő részeiket, és kis dekorálás, apró beigazítások után nyaralóban, strandon vagy utazáskor újra szerepelhetnek.

Csak könnyedén!

Laza eleganciával bohókás vázák vagy tárolók lehetnek a széles szájú palackokból. Fordítsd a darabokat talpukkal felfelé, vágd le az aljukat, és mártsd bele a kupakos részüket fehér festékbe – akár a felújításból maradt festék is jó lesz erre. Ha tetővel felfelé állítva leteszed a flakonokat, viccesen lecsorog a máz az oldalukon. Érdemes nejlonnal letakart asztalon dolgoznod. Száradás után a levágott karima alá üss ringliket, és ezekbe fűzött zsinórokkal akaszthatod fel a kollekciót a nyaralóban vagy a kerti tűzrakó helyhez. A festésnek ez a mártogatós, dip dye technikája divatos lett az utóbbi években.

Aprónak ez való

A puhább, hajlékonyabb anyagból lévő flakont kiváló kis pénztárcává tudod alakítani. Ebben kéznél lesznek az érmék, amikor a bevásárlókocsihoz szükséged lenne rájuk. A rajz alapján filctollal rajzold fel alulra a tartó testét és a hátoldal folytatásaként a fedelét is. A vonalakat követve éles kisollóval vághatod ki a formát. Színes matricákkal akár saját készítésűekkel is feldobhatod a látványt. Ha a gyerekek ebben gyűjtik a fagylaltra valót, az öntapadós minták is szólhatnak erről. A pénztárca zárásához öltögess tépőzárat a fedélre és az előlapra.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Strandon hasznos

A lapos formájú samponosflakonok sok kincset őrizhetnek a gyerekeknek. Vízparton gyűjthetik benne a köveket, de az öltözőszekrény kulcsát is beletehetik, hiszen az oldalába ragasztott cipzárral könnyen nyitható és csukható lesz a kapszula. Ha eltávolítottad az eredeti címkéket, a cipzárral kezdd. Vágd fel óvatosan a flakon oldalát hosszában, és szélesítsd apránként a nyílást kb. 0,5 cm-esre, hogy elég széles legyen ahhoz, hogy a fogazat közé férjen. Vágd felül méretre a cipzárt, alul maradjon meg a fémkapocs! Ragasztópisztollyal rögzítsd óvatosan a nyílásba a cipzár mindkét szárát, és jöhet a dekorálás! A figurákat és a többi elemet vágd ki a megfelelő színű fóliákból, majd ragaszd fel a testekre. Ezekről húzd le a védőpapírt, és simítsd a flakonokra. Csíkos lesz az öntapadó fóliád, ha 0,5 cm-es piros sávokat vágsz, és fehér fóliára ragasztod. Ebből lehet a fiú trikója.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Fogd meg kényelmesen!

Egy alaposan megpakolt kartondobozt vagy termetes újságcsomagot a legegyszerűbben átkötve lehet vinni. A zsineg – a súlytól – nem kíméli majd a bőrödet, ha csak nem érkezik egy tenyeret felmentő fogantyú. Nem kell mást tenned, mint a kiürült, folyékony mosószeres flakon formatervezett fogóját vágd le, és mielőtt a csomagod átkötésének befejező csomóját megkötnéd, húzd a műanyag “csövet” a zsinórra. Ennek az egyszerű, de annál többet segítő kiegészítőnek költözködéskor, utazáskor is nagy hasznát tudod venni.

5 nyári ötlet flakonokból

Tartsunk rendet!

Nem dülöngélnek majd a táskádban a kisebb poharas vagy üveges élelmiszerek, ha kis műanyag kosarat gyártasz nekik. Egy tiszta, háromliteres olajosflakon alsó részét vágd le nyolc centiméter magasan – ez lesz a kosárrész. A maradékból szabj 5 cm széles gyűrűt, amit két szemközti oldalánál átvágva felezz el. Az egyik rendszerezőbetét lesz, ha a közepénél kettévágod, domború részükkel egymás felé fordítod, és jancsiszeggel egymáshoz fogod. A sáv másik feléből a kosár fogója lesz, amit szintén jancsiszeggel rögzíthetsz. Díszítheted matricákkal is az újra hasznos kosaradat.

5 nyári ötlet flakonokból
5 nyári ötlet flakonokból

A teljes cikket a Praktika magazin júniusi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu

További érdekességek a lapból:

Kerti grillparti hajókkal

Horgolt szőnyeg pólófonalból

Varrjunk pufók bálnákat!

A kis lakókocsi egyben párna is

Dolgos nyárelő

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top