Otthon

Ha akarsz nyárra légkondit, még most hívd a szerelőt!

Csak úgy vehetünk klímaberendezést, ha a boltban igazoljuk, hogy egy regisztrált szerelő helyezi üzembe a szerkezetet. A szabályozás változott, a piac letisztult, a vállalkozók pedig súlyosan be vannak táblázva.

Ez az új szabályozás annak ­bosszantó, aki nem ismeri, de a piac átláthatósága és a környezetvédelem szempontjából megfelelőnek látszik. Csakhogy a klímaszerelőkre vonatkozó előíráscsokor rengeteg papírmunkával jár, ami sok időt rabol a szakemberektől. Ők viszont kevesen vannak, ráadásul a regisztrációhoz szükséges tanfolyamokat jelenleg nem lehet itthon elvégezni, ezért a legtöbb szerelő Szlovákiába jár át. A piac azóta letisztult.

Tele a naptár

“Nagyon sok munkánk lett, annyi, amennyit nem is bírunk elvégezni mindig. Mintha eltűntek volna a kóklerek – mondta a Népszabadságnak egy Nyugat-Magyarországon működő, klímaszereléssel foglalkozó cég tulajdonosa. – Nem tudom, hogy ez pontosan minek köszönhető, annak-e, hogy szigorúbb szabályokat hoztak, de nem is nagyon érdekel. A módosításokkal mi most nyertünk, így egyáltalán nincs okunk panaszkodni.” A napilap több klímást is megszólaltatott, és összességében elmondható, hogy aki most vagy a következő hetekben kap észbe, annak nem kis feladvány lesz szerelőt találni: a nyár közepéig ugyanis szinte minden jó szakember be van táblázva, és szereli a légkondi berendezéseket.

(via Népszabadság)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top