Otthon

Százezrekre büntethetnek, ha kertes házad vagy telked van

Még nincs szezon, de a védekezést máris érdemes elkezdeni. Jelentős bírságra számíthat, akinek a telkén parlagfüvet találnak ellenőrzéskor – írja a Pénzcentrum.

Július 1-jétől bírságolhat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a megyei kormányhivatalok munkatársai viszont már most is ellenőrizhetnek – íjra a Pénzcentrum. Mindenki köteles június 30-ig az ingatlanon a parlagfűvirágok bimbóinak kialakulását megakadályozni. 

Ha ez nem történik meg, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. Jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság figyelmeztetés nélkül indíthat hatósági eljárást. A bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Ráadásul belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság adható.

3 millió forint értékben szabtak ki növényvédelmi bírságot belterületen, összesen 32 esetben. A legmagasabb bírság a parlagfű miatt 461 ezer forint volt. Külterületen 76,2 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. A legmagasabb ebből 3,4 millió forintos volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top