Otthon

Ötször startol a müzlisdoboz

Mi legyen azokkal a müzlisdobozokkal, melyek egyetlen baja az, hogy kiürültek? Persze, hogy nincs szíved kidobni, inkább alakítsd át tárolódobozokká. Ha mindegyik ötletünk nyerő nálad, sokféle hobbieszközödnek lesz bennük helye.
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Papírok, sablonok emeletes tartója

Az irodai irattartók ihlették ezt az elrendezést, melyhez három dobozt fújj le rózsaszín festékspray-vel. A dobozok mindkét hosszanti, keskeny oldalának végeire rajzolhatod fel az íveket, a felső sarkoknál kezdve. A másik végek pontjait egyenes vonallal kösd össze, és a jelölések mentén vágd le körben a doboz tetejét. Papírragasztóval rögzítsd egymásra a három elemet, utána díszítheted néhány dekortapaszcsíkkal is. Ezekkel még jobban összefoghatod az emeleteket. Biztos nem gyűrődnek össze, és jól láthatod bennük a különféle hobbi- és csomagolópapírokat, mintasablonokat.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

A szerszámosládák mintájára

A hobbifestékeidet teheted ebbe a formás, hordozható darabba. Először – a hátoldal kivételével – fújd le a dobozt festékspray-vel. Húzz a doboz elején egy-egy vonalat, a rövid oldalakkal párhuzamosan, a szélektől 9-9 cm-re, a hátoldalon pedig a felezővonalat rajzold be. Miután a keskeny oldalakon V alakban összekötötted a hátoldal és az eleje oldal vonalait, vágd ki ezek mentén, de a hátoldalon csak karcold be a jelölést. Itt hajtsd félbe és ragaszd össze a hátoldalt, és már csak a fogó helyét kell felrajzolnod és kivágnod. A szélekre rajzolj cakkos szegélyt, vágd ki, és irodai lyukasztóval is kiszúrhatod.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Vághatod romantikusra

Csak sablon kérdése, hogy milyen stílust adsz a müzlisdoboznak, miközben zsebes tartóvá alakított. Az elején az aljától 10 cm-re rajzold fel a megadott mintát, majd ugyanezt a hátoldal felső szélére is. Az oldalán a minta végét hosszabbítsd meg egyenes vonallal a hátoldalig, és vágd ki a jelölések mentén. Borítsd be csomagolópapírral, amihez legjobb, ha ragasztóspray-t használsz.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Egy profi mappa

Bár első pillantásra nem látszik, gyűrűs mappát is készíthetsz a müzlisdobozból. Csak vágd le a doboz tetejét és alját, majd az egyik oldalát. A megmaradt részt terítsd ki könyvszerűen és vágd középen hosszában végig a “gerincet”. Csúsztasd és ragaszd egymásra a két felet, ettől erősebb lesz. Borítsd be a mappát kívülről csomagolópapírral, majd ragassz papírt a borító belső oldalára is. Ragasztópisztollyal erősítsd fel a gyűrűs fém részt, és mostantól lefűzve tárolhatod például a szabásmintáidat.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Kis táska is lehet

Ha maradt egy darab szép mintájú csomagolópapírod, ezzel igazán látványos dolgokra leszel képes. Rajzold fel a müzlisdobozra a táska tetejének mintáját, hogy lásd, mely részekre lesz szükséged. Simíts kétoldalú ragasztószalagot a dobozra, különösen figyelve azokra a részekre, ahová a fül és a szélek kerülnek majd. Borítsd be a dobozt a csomagolópapírral, majd rajzold fel újra a mintát – most már a mintás papírra –, és vágd ki a jelölések mentén. Varró- vagy hímzőkészletednek ideális egy ilyen táska. Ha mindent beletettél, a két fogót egyszerre húzd át először az egyik, majd a másik oldalsó fül résén, és ezzel becsuktad a táskát.

Ötször startol a müzlisdoboz

A teljes cikket a Praktika magazin, áprilisi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu

További érdekességek a lapból:

Ébred a természet

Maradék lécekből virágláda vintage stílusban

Holland fajanszok mintáival

Táblafestés sokszínűen

Szelíd vadak zseníliadrótból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top