nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
A túl sok ülés még az életet is megrövidítheti

A túl sok ülés még az életet is megrövidítheti

Ha naponta csak félórával kevesebbet ücsörgünk, már hosszabb életre számíthatunk.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Egy brazil kutatás 54 országból származó adatok átvizsgálásával arra jutott, hogy a halálesetek 3,8 százaléka összefüggésbe hozható a napi három órát meghaladó üléssel. Ha valaki három óránál kevesebbet tölt ülve, azzal máris 0,2 százalékkal meghosszabbította a várható élettartamát – ez több, mint két hónap, mondják a kutatók.

Ez a kutatás is azt támasztja alá, hogy önmagában a sok ülés egészségkárosító hatású, amit nem lehet teljesen ellensúlyozni azzal, ha testmozgást is végzünk. Ha azonban legalább tíz percre megszakítjuk az ülve töltött időt – naponta mondjuk háromszor, azaz 30 percre –, azzal máris sikerült azonnali kedvező hatást elérnünk.

A túl sok ülés még az életet is megrövidítheti

Ha pedig még jobban sikerül lejjebb szorítanunk az üléssel töltött időt – például a felére vagy napi két óra alá –, azzal minimum a harmadára csökkenne a halálesetek száma, mint a csupán félórával kevesebb üléssel.

Forrás: webmd.com

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon