Otthon

Káros lehet az egészségre a porszívózás

Bár az a célunk, hogy portalanítsunk, sokszor csak még több porral szórjuk tele a szobát porszívózás közben – állítja egy kutatócsoport egy friss vizsgálat alapján.

Ólom, más nehézfémek, rákkeltő és hormonkárosító anyagok találhatók a lakások, iskolai tornatermek és óvodák porában – derült ki egy laborvizsgálatból. A munkacsoport ezután azt vizsgálta, hogy biztonságos-e ezeket porszívóval megbolygatni. Az eredmény szerint a felszívott por egy részét a porszívók jelentős része átengedi, telefújva velük a lakás levegőjét. Ráadásul a nagyon apró, legmérgezőbb részecskék jutnak át különösen nagy arányban.

Véletlenszerűen kiválasztva 21 porszívótípust vizsgáltak, ezek kétharmada sokkal több részecskét fújt ki, mint amennyi eredetileg volt a levegőben, vagyis csak felkavarták a leülepedett port. Olyan is volt, hogy a káros anyagok száma megduplázódott.

A porszívók ára sem volt irányadó, igaz, hogy a 18 ezer forintnál olcsóbb porszívók, mind rosszul teljesítettek, de az egyik legdrágább, 50 ezer forintos készülék is elbukott a testen. A porszívó robotok azonban jól teljesítettek, beszívták és magukban is tartották a port.

Mit tehetünk? A mérések alapján a legbiztonságosabb inkább felmosni vagy porszívó robottal takarítani. A szervezet szerint új készülék vásárlásakor kizárólag “A” porkibocsátású porszívót érdemes választani – írja az Index

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top