Otthon

Így mentsd meg a leggyakoribb szobanövény-betegségektől a virágaidat!

Megmutatjuk a szobanövények leggyakoribb betegségeit, és segítünk, hogy felismerd, mit kapott el a növényed, és tudj is rajta segíteni.

Előfordul, hogy a sok odafigyelés és ápolás ellenére is megbetegednek a levegőt is tisztító szobanövényeink. Hogy milyen betegségek támadják meg leggyakrabban a növényeket, és mit tudunk tenni ellene? Ebben segítünk most nektek!

1. Lisztharmat

A lisztharmat gombabetegség, a levélen, a száron és a virágon porszerű, fehér bevonatot képez. Nem lehet ledörzsölni a növényről, ne is próbálkozz vele.  Ez a fehér bevonat később megbarnulhat, a beteg levelek elhalnak, lehullanak, így maga a növény is elpusztul.

A leggyakoribb szobanövény betegségek

Így terjed:

A lisztharmat számára nagyon kedvező a meleg, párás környezet. A legyengült növényeket nagyon hamar megtámadja. Fogékonyak a lisztharmatra a pozsgások, a begónia, a verbéna és a cserepes rózsa is.

Így védheted növényedet:

  • A leghatásosabb megoldás ha a fertőzött növény minden beteg részét levágod, az ollót minden vágás előtt fertőtleníted, a megmaradt részt pedig gombaölő szerrel kezeled.
  • Védekezhetsz a lisztharmat ellen úgy is, hogy kéntartalmú szerekkel permetezed be a növényt. Ez a módszer viszont lakásban szinte teljességgel kivitelezhetetlen, ezért drogériában szerezz be édeskömény-kivonatot és ezzel kezeld a növényt.

Olvass még több cikket szobanövényekről itt az NLCafén:

2. Szürkepenész

Főleg a növény levelén, szárán fordul elő, de virágokon is megtalálható ez a gombaféle. A beteg növényrészek lággyá és rothadó állományúvá válnak, és mindezen szürke színű, nagyon sűrű, puffadt penészréteg alakul ki.

A leggyakoribb szobanövény betegségek

Így terjed:

Nagyon könnyen, akár légmozgás által is terjedhet, nehéz rá odafigyelni. Kimondottan fogékony rá a fokföldi ibolya, de bármelyik növényen előfordulhat.

 

Így védheted növényedet:

  • Ez a gomba szereti a meleg, fülledt környezetet, ahol nagy a páratartalom, így ha meg akarod előzni, szellőztess rendszeresen, és ne tartsd a növényeid túlságosan közel egymáshoz.
  • Ha már megbetegedett a növény, akkor a beteg részeket mindenképpen távolítsd el.

3. Levéltetű

Nagyon pici (1-3 mm) barna, fekete, zöld vagy szürke állatkák, amelyek hihetetlenül gyorsan képesek szaporodni. A növények nedveit szívogatják, főleg a fiatal leveleket és szárrészeket kedvelik, mivel azok még puhák. A fertőzött levelek ragadósak lesznek, besodródnak, később pedig elszáradnak. Veszélyes kártevők, általában tömegesen jelennek meg egy-egy növényen. Azért is nagyon veszélyesek, mert vírusokat is hordozhatnak!

A leggyakoribb szobanövény betegségek

Így terjed:

A meleg, száraz idő kedvez nekik, nagyon könnyen átjuthatnak egyik növényről a másikra.

Így védheted növényedet:

  • A legtöbb egyed kézzel is eltávolítható, de azért inkább vegyszeres kezeléssel kísérletezz. 
  • Ha nem akarsz vegyszerezni, akkor mosd át hetente a leveleket enyhén szappanos vízzel vagy gyakran zuhanyoztasd a növényt langyos vízzel. A levéltetvek ragadós sárga lappal is összegyűjthetők.

4. Üvegházi molytetű

Sokan liszteske néven ismerik, mivel nagyon apró (2 mm) és hófehér színű rovar, ami a levéltetűhöz hasonlóan szintén a friss leveleket és hajtásrészeket szívogatja. A kifejlett, repülni képes példányok és már a lárvák is egyaránt szívogathatják a növényt, és ragadós, úgynevezett mézharmatot választanak ki, ami később bepenészedhet. 

A leggyakoribb szobanövény betegségek

Így terjed:

Nagyon gyorsan és sok növény fogékony rá!

Így védheted növényedet:

  • Zuhanyoztatás langyos vízzel, ügyelve, hogy a levelek fonákjára is jusson víz.
  • 7-8 naponta permetezés piretrintartalmú szerrel.

5. Takácsatka

Ugyancsak apró állatok, közeli rokonai a pókoknak. Általában 0,5 mm nagyságúak, és lehetnek vörös, barna vagy sárga színűek.

A leggyakoribb szobanövény betegségek

Így ismerheted fel:

Általában a leveleket károsítja, méghozzá a levél színén apró, sárgásfehér foltokat okoz. Nevét onnan kapta, hogy a levélfonákon sajátos, nagyon finom szövésű pókhálót készít. A levelek elszáradnak, majd lehullnak, emiatt elpusztulhat az egész növény.

Így terjed:

Nagyon gyorsan, sok növény fogékony rá, főképpen a vékonyabb levelű dísznövények. Veszélyeztetett növények a citrom, a banán, a datura, a fukszia és a leander is.

Így védheted növényedet:

  • Mivel nem bírják a nedves környezetet, így hatékony és nagyon környezetbarát védekezési mód, ha a növényt rendszeresen lezuhanyoztatod langyos vízzel, vagy csak simán permetezd le háromnaponta, felforralt, majd lehűlt vízzel. 

+1 TIPP

Ha semmiképp nem akarsz vegyszereket használni, de betegen sem szeretnéd látni legkedvesebb növényeidet, akkor a csalánfőzet, a gilisztaűzővarádics-főzet és a zsurlófőzet például egyaránt jó a takácsatkák ellen, a zsurlófőzet lisztharmat ellen, a csalánfőzet pedig levéltetvek ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top