Otthon

Csapd be a térérzetet – tippek kis lakás ötletes berendezéséhez

Szűk folyósok, parányi konyha, aprócska mosdó – ezekre készülj fel, ha kis lakásba költözöl. Praktikus és kreatív ötletekkel azonban a kevésbé jó tulajdonságokkal megáldott kis lakásodból is kellemes otthont varázsolhatsz.

1. Csapd be a térérzetet!

Ha kicsi a lakásod, de szeretnéd átalakítani, akkor célszerű elsőként átgondolni, miként nyerhetsz nagyobb tereket. Ha lehetőséged van „kinyitni” a térelválasztókat, célszerű a konyhát a nappalitól elválasztó vagy a két szoba közötti falat elbontani. Az így kapott terek később még jól alakíthatók és a funkciójuk szerint szeparálhatók. A lényeg, hogy törekedj egy légtérbe hozni legalább a konyhát a nappalival. 

TIPP: Amennyire csak lehet, mellőzzük a mobil bútorokat, és építtessünk inkább gipszkartonnal  leválasztott gardróbszekrényeket vagy falfülkéket, melyekkel később majd tovább bűvészkedhetünk. 

Tippek, praktikák kis lakás ötletes berendezéséhez

2. Ha túl pici a lakás

Ha túl kicsi a lakás ahhoz, hogy külön dolgozószobát, gyerekszobát, hálót vagy gardróbot rendezhess be, segítségedre lehetnek a különböző térelválasztók, amelyek közül a gipszkarton fal építése a legkézenfekvőbb, ráadásul hosszú távon is jó megoldás. A gipszkarton előnye, amellett, hogy könnyű és gyors építőanyag, íves falak kialakítására is alkalmas. 

TIPP: A kis lakások zsúfoltságát tovább ronthatják a monstrum szekrénysorok, a szobákban terpeszkedő ruhásszekrények és vitrinek, valamint komódok. Ezért amennyire csak lehet, mellőzd őket!

Tippek, praktikák kis lakás ötletes berendezéséhez

3. A fény csodája

Kis lakás esetében fontos színek és a fények összhangjára odafigyelni. A helyesen megválasztott színekkel és fényekkel optikailag tágíthatod a teret. Amennyiben a lakás adottságai megengedik, érdemes álmennyezetet építtetni vagy süllyesztett világítást alkalmazni, ha azonban erre nincs lehetőség, feltétlenül legyen egy központi (mennyezeti) világítás. Ezenkívül alkalmazz irányított világítótesteket is. Ilyenek például a képekre, a könyvespolcokra vagy a gardróbszekrényre célzott fények. 

TIPP: Nagyon lényeges továbbá, hogy hangulatlámpákat is alkalmazzunk, amelyek lágy fényt adva tovább tagolják a teret, és kellemesen megvilágítják a sarkokat, a falat, vagy feldobják az éjjeliszekrényt. 

Tippek, praktikák kis lakás ötletes berendezéséhez

4. Színek játéka

A helyes megvilágítás mellett a figyelmesen kiválasztott színekkel is növelheted a térérzetet. A padlóra válassz világos árnyalatú laminált parkettát, vagy meleg, pasztellárnyalatú kőburkolatot, a falakat pedig öltöztesd lágy krémszínekbe. Ha nagyon ragaszkodsz a divatos rusztikus tapétákhoz és mély árnyalatokhoz, akkor csak az egyik falfelületet borítsd be vele, de ebben az esetben is meleg árnyalatokat használj. A harsány színek nem kedveznek az érzelmeinknek, és cseppet sem teremtenek harmóniát a lakásban. 

TIPP: Kicsi lakás esetén felejtsd el a nagy mintás tapétákat vagy a sötét színű falfelületeket, ezek optikailag összenyomják a teret és fokozzák a zsúfoltságérzetet.

Tippek, praktikák kis lakás ötletes berendezéséhez

5. Formák és minták

A visszafogott színeket keltsd életre különböző kiegészítőkkel, például színes, puha párnákkal, mécsesekkel, ágyterítővel vagy egyéb textíliákkal, azonban semmi esetre se alkalmazz nagy felületen terjedelmes mintákat. A kis lakásra az apró virág- és geometrikus minták mellett jótékonyan hatnak a csíkos felületek. További térnövelő hatást keltenek a ma divatos minimál stílusú bútorok. 

TIPP: Az áttetsző üvegfelületek, legyenek akár polcok, akár ajtófrontok, szintén kedvezően hatnak a kis terekre. Használjunk tehát minél több üveget, ezzel légiessé tehetjük a lakást. 

Tippek, praktikák kis lakás ötletes berendezéséhez

6. Takarékoskodj a hellyel

Egy kis lakás esetében rendkívül fontos, hogy ne halmozzunk fel felesleges tárgyakat, vagy ha már összegyűltek a kacatok, lomtalanítsunk! Minél kevesebb dolog van elöl, annál áttekinthetőbb és tágasabb maga a tér. Dobozolj, rekeszelj, szelektálj, és végül keresd meg a legmegfelelőbb helyet a csak ritkán használt tárgyaknak.

TIPP: Amennyiben lehetőségünk van rá, építtessünk be minden kihasználatlan sarkot. Különösen a tetőtéri lakások tulajdonosai nyerhetnek így sok tárolóhelyet. 

Tippek, praktikák kis lakás ötletes berendezéséhez

7. A lakásdekor hatalma

A különböző dekorációs kellékek helyes megválasztásával tovább zsonglőrködhetsz a centiméterekkel. Az ablakokat ékesítsd légiesen könnyed, áttetsző függönyökkel, használj nagy tükörfelületeket is. Amennyiben a falakat tovább dekorálnád, megteheted kicsi és közepes méretű, lehetőleg egyforma vagy hasonló stílusú keretekben díszelgő képekkel.

TIPP: Mellőzzük a dúsan leomló, sötét színű vagy nagy mintás drapériákat, ezek ugyanis optikailag összenyomják a teret. 

Tippek, praktikák kis lakás ötletes berendezéséhez

Olvass még több cikket lakás témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top