Otthon

Egy menő lakás, ahol minden régiségnek megvan a helye

Van, aki rajong értük, és van, aki ki nem állhatja a régi, antik bútordarabokat. Összegyűjtöttünk nyolc érvet, miért is menők a régiségek, hátha meggyőzzük az ellentábort!

“Úgy néz ki az otthonod, mint egy múzeum” – kapta megjegyzésként középső fiától Irmi nagynéném, aki férjével együtt imádja a régiségeket, legyen az komód, szék, kis asztal, nagy asztal, falióra, gyertyatartó, vagy épp egy festmény! Otthonukban teljes az összhang, mondom úgy, hogy én inkább a modern, új hullámú lakberendezés híve vagyok. Miért érdemes régiségekben, antik bútorokban is gondolkodni a lakberendezést illetően? Összegyűjtöttem rá nyolc érvet!

Egy igazi régiségkedvelő otthonából az antik tükör sem hiányozhat!
Egy igazi régiségkedvelő otthonában az antik tükör alapdarab

 1. Emlékek

Ha szerencsénk van, akkor szüleink, nagyszüleink otthonából megmaradt képtartó, festmény vagy puff is díszítheti otthonunkat. Igaz, picit ütött-kopott, nem tökéletes, de ha számunkra kedves, gyerekkorunkat idéző darab, akkor bármilyen modern otthonba beilleszthető dekorációs elem.

És íme a bizonyíték. Az antik falióra, festmények ls komód közé tökéletesen beillik Gibbs ügynök is!
És íme a bizonyíték. Az antik falióra és a komód közé tökéletesen beillik Gibbs ügynök is!

2. Mert a régi, megsárgult fénykép menő

A lakás hangulatát a modern fémkeretben a falra függesztett, megsárgult századelős családi fényképekkel tovább fokozhatjuk. Nagyanyánk egykori babáit, nagyapánk színes fajátékait dekorációs céllal is felhasználhatjuk. 

3. Óriási a retróláz

A retró stílus a fénykorát éli, így nem kell sokat magyarázni, miért is menők a régi, antik darabok. Például egy legénylakásban nagyon jól mutatnának az 50-es, 60-as évek barna politúros nagytestű rádiói, amik még ma is szép számmal fellelhetőek a bolhapiacokon. 

A nagypapa rádiója most újra életre kelhet az otthonodban!
A nagypapa rádiója most újra életre kelhet az otthonodban!

4. Drága asztalok helyett

A nagyszülők vastag, szúrágta hatalmas diófa étkezőasztalának lapját –a megfelelő konzerváló eljárás után –elegáns krómacél lábakkal láthatjuk el, így az étkezőasztal-probléma is megoldott!

TIPP:  Kiselejtezett Singer-varrógép vázára is szerelhetünk egy új asztallapot, így egy egészen egyedi bútordarabot kapunk! 

5. Spórolj!

Lásd meg a lehetőséget egy régi, kiselejtezett vagy a bolhapiacon árult antik bútorban, mert olcsón nagyon igényes darabokhoz juthatsz. Régi foteleket, karosszékeket friss, fiatalos huzattal bevonva, tonettszékeket merész, tiszta színekkel lefestve, múlt és jelen izgalmas kombinációját kaphatjuk. 

És ha ügyesek vagyunk, tényleg valódi kincsekre bukkanhatunk, amivel igazán egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat!
És ha ügyesek vagyunk, tényleg valódi kincsekre bukkanhatunk, amivel igazán egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat!

6. Le az előítéletekkel

Ha antik bútorokról esik szó, mindenki a nagymama pléddel és legalább három kézimunkával letakart kanapéját, ezernyi zsúfolt, kisebb-nagyobb tárgyát látja maga előtt. Íme a bizonyíték, hogy lehet ezt stílusosan is csinálni. Teret hagyni, hogy az értékes darabok érvényesüljenek:

Nem nyomnak el az antik, nehéz bútorok. Igen, valóban lehet stílusosan csinálni!
Nem nyomnak el az antik, nehéz bútorok. Igen, valóban lehet stílusosan csinálni!

7. Csináld magad!

Ha találsz valami olyan régi, antik tárgyat vagy bútort, ami megfog, de abban a formájában nem tetszik, akkor fel is újíthatod, alakíthatod kedved szerint. Már attól egyedivé válik, hogy te magad adsz neki egy új arculatot.

A szekrény szebb, mint új korában, ráadásul a környezetét is feldobja! Ebben az esetben nagyon jó választás volt a fehér alap!
A szekrény szebb, mint új korában, ráadásul a környezetét is feldobja! Ebben az esetben nagyon jó választás volt a fehér alap!

8. Természetes anyagok és régi tárgyak

A fából készült tárgyak nagyon jól mutatnak egy régi darabon. Tovább emeli egy sötét antik bútor fényét egy fehér vagy egy ekrü színű kézimunka. 

Ez a fa lovacska ezen a régi kiskályhán, egy fehér nagymama készítette horgolt asztalterítővel hibátlan!
Ez a falovacska ezen a régi kis kályhán, egy fehér, nagymama készítette horgolt asztalterítővel: hibátlan!

TIPP: A gondosan megválogatott antik tárgyak jól érvényesülnek, hatásuk nemhogy gyengíti, hanem kifejezetten erősíti egymást! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top