nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Veszélyesen sok ólom lehet a rúzsban

Veszélyesen sok ólom lehet a rúzsban

Az ólom környezetünkből könnyen szervezetünkbe kerülhet, ez pedig nagy mennyiségben káros hatású lehet. Megmondjuk, milyen hétköznapi tárgyak tartalmazhatnak ólmot.
NLCafé
f Ajánlom

1. Festék

Amerikában 1978-ban betiltották az ólommal kevert festékek használatát, de ettől függetlenül a régebben festett épületek – akár olyan középületek is, mint a kórházak és iskolák – vagy tárgyak még mindig tartalmazhatnak ólmot.

2. Vízvezeték

A csapvízbe könnyedén kerülhet ólom, ha a csatornák állapota nem megfelelő. Ha régi, elavult a vízvezeték otthonunkban, mindenképpen érdemes lehet erre odafigyelnünk.

Mindennapi tárgyak, amik ólmot tartalmazhatnak

3. Gyerekjátékok

Az ólmot tartalmazó gyerekjátékok nagyon veszélyesek lehetnek a kicsikre, akik szájukba veszik, rágcsálják azokat. Elképzelhető, hogy a babákat és figurákat ólomtartalmú festékkel festették le, vagy egyes elemeket ólmot tartalmazó ragasztóanyaggal rögzítettek. Az olcsó, silány minőségű játékok lehetnek a leginkább gyanúsak ilyen szempontból.

4. Szemceruza és rúzs 

Ha a Közép-Keletről vagy Indiából importált tust használnánk, legyünk különösen óvatosak, ezek ugyanis sok ólmot tartalmazhatnak. De veszélyes lehet a rúzs is – így mielőtt kozmetikumot vásárolnánk, próbáljunk meggyőződni a biztonságosságáról.

Forrás: Care2

Megosztás Facebookon