Otthon

Spórolási tipp: használj hőtükröt!

Hőtükörrel csökkenthetjük a fűtési költségeket. A téli hónapokban egy-egy család energiafelhasználásának mintegy 80 százaléka fűtésre és a meleg víz előállítására megy el. Ezért érdemes most ezzel is foglalkoznunk.

Hőtükör vagy más néven hővisszaverő fólia használata: röviden, érdemes a radiátor mögé fóliát rakni, mert akkor a falak helyett a szobát melegíti a radiátor. Egy kicsi fizika, de tényleg kicsi.

Kétféleképpen melegít egy fűtőtest: Egyrészt hősugárzóként: ha kezünket a kályha oldalának közelébe tesszük, meleget érzünk. Ez a sugárzó hő, hősugárzás. Akkor is meleget érzünk, ha a kályha, radiátor fölé tesszük a kezünket. Itt a folyamat más. A fűtőtest felmelegíti a levegőt és a meleg levegőt érzi a kezünk. Ez két különböző dolog.

Fűtéshez hőtükröt!

Hőtükörrel a sugárzó hőt tudjuk megfogni, illetve visszaverni, irányítani. Ha egy épületről kívülről készítünk hőkamerás felvételt télen, azt látjuk (legtöbbször), hogy nemcsak az ablakok pirosak a képen (melegek), hanem alattuk is pár fokkal melegebb a fal, mint máshol. Ezt tudjuk megszüntetni vagy legalább is csökkenteni a hőtükörrel. Egyszerűen felrakjuk a radiátor mögé a falra a hőtükröt, és egyből nem az utcát fűtjük a falon keresztül. 5-6 fokot is tudunk nyerni ezzel a módszerrel a falon.

Spórolási tipp: használj hőtükröt!

Figyelem! Nem a lakás hőmérséklete fog 5-6 fokot emelkedni, hanem a falrész. Az a falrészlet pedig a lakás teljes felületéhez képest kicsi, de azért mégis érdemes kihasználni. Az itt nyert hőmennyiség így arányos a teljes lakásra a falak és a hőtükrös rész arányaival. Nyilván nem csak radiátor mögé lehet tenni a hőtükröt, hanem kályha mögé is. Kályha mögött általában magas a hőmérséklet, figyelni kell, hogy ne olvadó anyagból készüljön az, amelyik ide kerül.

A folytatásért kattints a 365 spórolási tipp caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top