Otthon

Stílusok: zen és a lakberendezés

Ha az elmúlt egy-két évre visszatekintünk, láthatjuk, hogy a skandináv lakberendezési stílus tarolt. Nem is vitatom a jogosságát, hiszen egy barátságos, letisztult stílusról beszélünk, amihez sok másik párosítható kiegészítésként.

Így tehát én is azt gondolom, hogy rászolgált a népszerűségre. De ha az egyik fő erényét, a letisztultságot tekintjük, akkor joggal követel helyet a népszerű stílusok sorában a letisztultság “ősatyja”, a zen, a japán belsőépítészet, lakberendezés. Ez a stílus számos európai dizájner számára szolgált ihletül, s nem túlzok, ha azt mondom, hogy a modern minimalista stílus gyökerei is ide vezethetőek vissza.

Stílusok: zen és a lakberendezés

De mégis akkor mi a különbség? A különbség az, hogy a zen nemcsak egy lakberendezési stílus, amelynek megvannak a jellegzetes alapelemei vagy a jellemzően használt színkombinációi, hanem a zen egy teljes életfilozófia, amelynek segítségére van a környezetünk alakítása is. A zen lényege az egyszerűség, ami rámutat arra, hogy hogyan szabaduljunk meg a mindennapok felesleges dolgaitól, amelyek a szellem szabad áramlását akadályozzák, elvonják a figyelmünket.

A zen filozófia szerint a cél az önmagunkhoz való eljutás és a szellemi tisztaság állapota, amely akkor tud megvalósulni, ha a minket körülvevő és bennünk uralkodó rend nyugalommal és koncentrációval párosul. S ha tudatosan törekszünk az egyszerűségre, az segíti a koncentrációt, és végső soron ez hozzásegít minket egy jobb életminőséghez, kihat a vitalitásunkra.

A folytatásért kattints az Iladesign caféblogra!

Lakberendezés, ahogy mi látjuk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top