Otthon

Albérlethelyzet: így boldogulnak a magyarok Németországban

Sorozatunkban olyan európai országokat veszünk górcső alá, amelyek a magyarok által kedvelt célországok. Elsősorban az albérleti körülményekre, a bérleti árakra próbálunk rávilágítani a kint lévők segítségével. Ausztria után most Németországban élő magyarokat kérdeztünk lakáskörülményekről, árakról, albérletről, rezsiről, kiadásokról.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy évről évre egyre több magyar költözik ki, és próbál szerencsét Németországban. Nem csoda, sokkal jobbak a körülmények és a lehetőségek, a minimálbér összege Németországban átlag 1400 euró, illetve nagy változás az idei évtől, hogy január 1-jétől minden ágazatban óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbért vezettek be az egész országban. Megkérdeztünk egy-két Németországban albérletben élő magyart, hogy élnek, mennyit fizetnek albérletre, rezsire.

Albérlethelyzet: Regensburg, Bajorország

Fruzsina és családja öt és fél éve él kint. Helyzetük nem mindennapi, ugyanis először ők is albérletben laktak, most pedig amolyan önkormányzati lakásban, amit nem mindenki mondhat el magáról. “Az albérlet 49 négyzetméteres volt, 520 euróba került, plusz az áram, és az egyéb rezsi is benne volt a díjban. Az önkormányzati lakás 89 négyzetméter és 610 euróba kerül, plusz a rezsi” – meséli Fruzsina, aki azt is elmondta, hogy pályázatot adtak be erre az önkormányzati lakásra. Szerencséjük volt, csak négy hetet vártak, amikor felszabadult egy lakás, így be is költözhettek. “A normál várakozási idő három hónap és két év között van” – mondja a kétgyermekes anyuka, aki a gyerekek mellett 20 órában takarítónőként dolgozik, férje pedig autószerelő. Az önkormányzati lakás nagy előnye, hogy határozatlan idejű szerződést kínál, viszont a lakást teljes egészében nekik kellett berendezniük. Fruzsi azonban nem bánja. “A legjobb döntés volt kiköltözni” – mondta.

 Fruzsináék albérletéről fotók:

A konyha
A konyha…
és a nappali
…és a nappali

Fotók az önkormányzati lakásról, amelyet Fruzsináék bútoroztak, rendeztek be:

nappali
A nappali
konyha
A konyha
gyerekszoba
A gyerekszoba
fürdőszoba
A fürdőszoba

Albérlethelyzet: Westhausen, Baden-Württemberg

Gyöngyi és Csaba ifjú házasok, Baden-Württembergben élnek, Stuttgarttól körülbelül 100 kilométerre. Négy éve laknak kint együtt, egy 70 négyzetméteres albérletben. Gyöngyi amolyan reggeliztető pincér, Csaba pedig évek óta mérnökként dolgozik. “Felszerelt, modern, bútorozott lakást bérlünk, nagy mákunk volt vele, mert warmmiete, ami a rezsivel együtt fizetendő havi díjat jelent, így 550 eurót fizetünk, ami ha megnézzük a környéket, nagyon szerencsés és kedvező” – mesélte Gyöngyi az albérletről, viszont hozzátette, hogy fotót nem szeretne mutatni a lakásról. Kérdésemre, miszerint valaha hazaköltöznek-e, Gyöngyi azt mondta, tervben van, de egyelőre jól érzik kint magukat, és most az elsődleges cél, amire fókuszálnak, az a családalapítás.

Albérlethelyzet: Bentheim, Alsó-Szászország

Rebeka 39 éves, egy hónapja él kint Németországban, egy családi házban párjával, három gyerkőcükkel és a kutyusukkal. Jelenleg még állást keres, de tanítóként fog dolgozni, azt mondja, több ajánlatot is kapott már. “Az albérlet, amiben még semmi nincs, 600 euróba kerül, a rezsit külön fizetjük, ami 300-350 euró/hó a szolgáltatóknak. A ház körülbelül 100 négyzetméter (6 szoba), a konyha és a fürdő teljesen felszerelt volt (mosogatógép, mosógép, mikró, sütő, hűtő, fagyasztó, főzőlap stb.), a többit mi oldottuk meg. De szerintem ez így jó is, hiszen a saját ízlésünk szerint alakítottuk” – meséli Rebeka.

Fotók Rebekáék albérletéről:

A ház kívülről
A ház kívülről
A még be nem rendezett konyha
A még be nem rendezett konyha
fürdő
A fürdő

Olvass még több cikket albérletekről itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top