Otthon

Így add el a lakásod!

Az ingatlanozás Magyarországon olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. A legtöbben azonban úgy gondolják, hogy az hirdetem-eladom-költözöm háromszögön túl más elemei nincsenek a folyamatnak. Rák Edit ingatlan tanácsadó egy infografikán összeszedte, mik azok a fő elemek, amelyekből az ingatlaneladás áll.

 0. lépés

Rák Edit szerint a legfontosabb, 0. lépés: akard eladni a lakásod. Nagyon tulajdonos csak belevág az eladásba, aztán amikor nem megy a lakás, akkor bevallja magának, hogy valójában motivációs gondjai vannak. Igazából nem szeretné, ha valaki megvenné az ingatlant.

Egyedül vagy ingatlanossal?

A nagy kérdés. Amennyiben úgy érezzük, van elég időnk, energiánk és pénzünk arra, hogy a lakáseladással foglalkozzunk, akkor vágjunk bele egyedül. Ha mind ez nincs meg, sőt türelmünk sincs az egészhez, akkor keressünk egy tapasztalt ingatlanközvetítőt. A szakértő azt javasolja, keressünk meg több embert, és döntsünk felelősségteljesen. Végül is, nadrágot is legalább két helyen próbálunk, ne kótyavetyéljük el az egyik legnagyobb vagyontárgyunk.

Hirdetni, hirdetni, hirdetni

Egyvalami leszögezhető: egy ingyenes hirdetés valamelyik apróhirdetési oldalon nem meríti ki a hirdetés fogalmát. Több helyen kell, hogy megjelenjünk, és pénzt kell áldozni rá. Ha ingyenesen szeretnéd megoldani, akkor a legnagyobb lakásokkal foglalkozó oldalon kizárólag egy képet tudsz feltölteni. Választhatsz, hogy a konyha vagy a nappali. Biztos sokan akarják majd megtekinteni az ingatlant.

Reális ár

Mit is jelent ez? Sajnos általában nem azt, amennyi pénzre szükséged van. Bár jelenleg nagyon pörög a piac, és sok ingatlan megy el piaci ár felett, azért ez nem mindig lesz így. A lakás árának meghatározásakor érdemes profi értékbecslő segítségét igénybe venni, nem pedig csak a hasunkra ütni – javasolja Rák Edit.

Tárgyaljunk!

Az ártárgyalás egy nagyon fontos eleme a lakáseladásnak. Itt dől el a mennyiért, mikor, milyen feltételekkel kérdések mindegyike. Nem kell első alkalommal tárgyalásba bonyolódni, és akár többször is nekifuthattok a dolognak, aludjatok rá nyugodtan. Mindenképpen vedd figyelembe, hogy nem csak az ár számít. Lehet, hogy bomba jó összeget mondanak, de holnapra ki kéne költöznöd. Meg tudod oldani? És megéri vajon?

Hivataltúra és szerződéskötés

Ha egyedül adod el a lakásod, nem úszod meg, hogy ne kelljen sok-sok órát sorban állással töltened a hivatalokban. Legalább sok könyvet kiolvashatsz várakozás közben… Ha megvan minden, akkor jöhet a szerződéskötés! Hurrá!

Birtokba adás

Vagyis a pillanat, amikor tulajdonosból “volt tulajdonossá” avanzsálsz. Át kell adnod a kulcsokat, igazolnod, hogy nincs semmilyen közüzemi tartozásod, elkészíteni a birtokbaadási jegyzőkönyvet. Figyelj, hogy a tárolókulcs ne maradjon nálad!

Ezek a lakáseladás folyamatának elemei, amelyek természetesen sok kisebb részre oszthatóak. Fontos, hogy mindegyikre kellő energiát fordítsunk, hiszen sok múlhat rajta. Ha odafigyelsz, és komolyan veszed, nem lehet gond.

Így add el a lakásod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top