Otthon

“Hagyd el a nejlont!” – megnyílt Magyarország első csomagolásmentes boltja

Budaörsön nyílt meg Közép-Európa első csomagolásmentes boltja, a noPack. "A cél egyértelmű: egy olyan alternatívát kínálni a 21. századi magyar társadalomnak, amely kényelmesen és kellemesen zöldíti meg az emberek hétköznapjait" – vallja az üzlet tulajdonosa és ötletgazdája, Monostori-Kalovits Márk.

“…legörömtelibb az, ha mindenki a maga edényeit hozza, legyen az kisebb-nagyobb üveg, egy régebbi fagyizás után megmaradt műanyag edény, vászonzsák, vagy akár egy többször használt nejlonzsák” – mondta Monostori Kalovits Márk. A noPack alig pár napja nyitotta meg kapuit, de máris óriási népszerűségnek örvend.

A noPack csapata: Fotó: noPack/Facebook
A noPack csapata: Radovics Rita, Monostori Kalovits Márk és Ruzsonyi Ágnes – fotó: noPack/Facebook

Csomagolásmentes bolt vagytok. Miben különböztök még egy hagyományos bolttól? 

A noPackban az árukat mindenki maga mérheti ki tárolóedényeibe, így biztosan annyit vehet a vásárló, amennyire éppen szüksége van; de üzletünk több ennél: jó néhány eldugott részünk van, ahol lehet reggelizni (egészséges péksüteményeket), teázni-kávézni, beszélgetni. Ez tehát egy “közösségi tér” is, ahol folyamatos kikapcsolódás vár ránk, illetve igyekszünk mindig a lehető legfrissebb, legpontosabb adatokkal megmutatni vevőinknek, mennyi szén-dioxidot, csomagolóanyagot spórolnak vásárlásaikkal. De különbözünk az árukészletünkben is: igyekszünk a lehető legközelebbről beszerezni minőségi, megbízható forrásból származó magyar termékeinket; nagyon nagy figyelmet fordítunk arra, hogy ami a polcainkra kerül, az valóban minőségi termék legyen. Stábunk pedig mindig a legfelkészültebb, így minden vevői kérdésre igyekszünk a legpontosabb választ adni!

A noPack kínálatából Fotó: noPack/Facebook
A noPack kínálatából – fotó: noPack/Facebook

Milyen termékeket lehet nálatok vásárolni?

Zöldség-gyümölcs, magvak, aszalványok, lisztek, gluténmentes tészták, fűszerek, kenyerek, egészséges péksütemények, fairtrade csokik, illetve kávék, teák, diabetikus nápolyik, kekszek, őstermelői méz, illetve lekvárok, 100%-os gyümölcslevek és natúrkozmetikumok is vannak nálunk. Hamarosan bővülni fog a kínálatunk olajokkal, illetve tejtermékekkel.

A csomagolásmentes boltban helyi mézet is lehet vásárolni Fotó: noPack/Facebook
A csomagolásmentes boltban helyi mézet is lehet vásárolni – fotó: noPack/Facebook

Milyen “házi” csomagolóanyagokat érdemes vinni annak, aki vásárolni szeretne? Ha valaki munka után ugrik be hozzátok, és nincs nála semmi, amiben el tudná vinni a megvásárolt termékeket, akkor a boltban van lehetőség tárolókat vásárolni?

A legörömtelibb természetesen az, ha mindenki a maga edényeit hozza, legyen az kisebb-nagyobb üveg, egy régebbi fagyizás után megmaradt műanyag edény, vászonzsák, de akár egy többször használt nejlonzsák is megfelelő lehet. A lényeg, hogy használjuk újra, amink otthon van, ne árasszuk el környezetünket egyre több és több felesleges hulladékkal. Természetesen mi is felszerelkeztünk környezetbarát tárolókkal (üvegekkel és vászonzsákokkal), így ha valaki tároló nélkül érkezik, annak sem kell üres kézzel távoznia.

Vegyszermentes zöldségek a bolt kínálatában Fotó: noPack/Facebook
Vegyszermentes zöldségek a bolt kínálatában – fotó: noPack/Facebook

Az első napok tapasztalata alapján: népszerű a csomagolásmentes bolt?

Az első öt nap alapján elmondhatom, hogy elképesztően sokan térnek be körülnézni, érdeklődni, hogyan is zajlik a vásárlás nálunk. Sokan érkeznek már saját edényekkel felszerelkezve; ezekre a vásárolókra külön büszkék vagyunk! A cél egyértelmű: egy olyan alternatívát kínálni a 21. századi magyar társadalomnak, amely kényelmesen és kellemesen zöldíti meg az emberek hétköznapjait. Egy pici odafigyeléssel drasztikusan csökkenthető a háztartási élelmiszer-, illetve csomagolóanyag-pazarlás. Továbbá olyan légkört szeretnénk kialakítani, ahová szívesen térnek vissza az emberek.

Hello Fotó: noPack/Facebook
Hello, noPack – fotó: noPack/Facebook

Ha jól tudom, Magyarországon ti vagytok az első csomagolásmentes bolt.

Nem titkolt célunk, hogy szeretnénk az egész országnak alternatívát nyújtani, így alakulóban van a franchise hálózatunk. Jelenleg 47 megkeresést kaptunk az ország számos pontjáról, illetve Romániából, Ausztriából, és Szlovákiából. Bízom benne, hogy hamarosan bejelenthetjük a következő noPack-üzletek nyitását is.

 Olvass még a csomagolásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top