Otthon

Angliában is lőttek az ingyenzacskónak

Hétfőtől Angliában is, vagyis már az Egyesült Királyság teljes területén fizetni kell bevásárláskor a zacskóért: egy szatyor 5 pennybe (átszámítva körülbelül 20 forintba) kerül.

Már Angliában is fizetni kell a műanyag bevásárlószatyorért. A rendelkezés egyelőre a legalább 250 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra vonatkozik kötelezően, de kisebb üzletek is kérhetnek pénzt a műanyag zacskókért. Aki viszont használt zacskót visz vissza az üzletbe, ingyen kaphat cserébe újat.

7,5 milliárd darab/év

A kormány reményei szerint így 80 százalékkal visszaesik a bevásárlószatyrok használata az üzletekben. Eddig a vásárlóknak külön kellett szólniuk, ha nem tartottak igényt a zacskókra. Az adatok szerint 2013-ban csak Anglia nagyobb szupermarketeiben 7,5 milliárd zacskót adtak ki.

Az Európai Unió egy áprilisi irányelvében előírta tagállamainak, hogy az ingyenes műanyag bevásárlózacskók gyakorlatát 2018 végéig szüntesse be, vagy az elhasznált zacskók számát 2019 végéig lakosonként 90 darabra csökkentse. Az Európai Bizottság az unió egész területére vonatkozóan 100 milliárd darabban korlátozta az évente felhasználható műanyag zacskók számát. Ezek nagy részét, 89 százalékot csak egyszer használják a vásárlók.

Van eredménye

Anglia Nagy-Britannia utolsó része, amely fizetőssé tette a műanyag zacskókat. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban ezzel a módszerrel már sikerült drámaian csökkenteni az egyszer használatos zacskók számát.

Olvass még a műanyag zacskókról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top